Jeugd-tbs, celstraffen en bijzondere voorwaarden geëist voor overval op KFC Almere

Tegen een 16-jarige verdachte van de overval op de Kentucky Fried Chicken in Almere heeft de officier van justitie vandaag jeugddetentie en jeugd tbs geëist. Tegen de twee medeverdachten, die gisteren op zitting werden behandeld, eiste hij celstraffen en een groot aantal voorwaarden bedoeld om herhaling te voorkomen.

De overval op de vestiging van de Kentucky Fried Chicken op 28 januari van dit jaar ging gepaard met veel geweld. Ook werd een bedrag van 2700 euro buitgemaakt. Aangezien de drie verdachten die hiervoor worden vervolgd minderjarig zijn, is de zaak achter gesloten deuren behandeld.

Tegen de 16-jarige verdachte uit Almere die vandaag op zitting stond eiste de officier van justitie jeugddetentie voor de duur van negen maanden met aftrek van het voorarrest. Daarnaast eiste de officier de PIJ-maatregel, ook wel jeugd tbs genoemd, onvoorwaardelijk.

Tegen de 16-jarige medeverdachte uit Spijkenisse eiste hij 365 dagen jeugddetentie waarvan 188 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast eiste hij een gedragsbeïnvloedende maatregel voor de duur van één jaar, en zes maanden elektronisch toezicht (enkelband) en ITB (intensieve Trajectbegeleiding). Ook mag hij gedurende twee jaar geen contact hebben met de medeverdachten en met de medewerkers van de KFC die slachtoffer waren van de overval slachtoffers. Ook mag hij die periode niet in de vestiging van de KFC komen.

Tegen de derde verdachte, een jongen van 17 uit Almere, eiste hij 330 dagen jeugddetentie waarvan 153 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Voor hem vroeg de officier een gedragsbeïnvloedende maatregel voor de duur van zes maanden, en ook zes maanden elektronisch toezicht en intensieve trajectbegeleiding. Ook hij mag twee jaar lang geen contact hebben met de medewerkers van de KFC en niet in de betreffende vestiging van de KFC komen.

Tenslotte vroeg de officier twee van de vorderingen van de benadeelde partijen toe te wijzen. De rechtbank doet uitspraak op 14 januari om 13.00 uur in de rechtbank in Lelystad.