Celstraffen geëist voor woningoverval broers Heeten

Tegen een 49-jarige man uit Lelystad en een 30-jarige man uit Almelo zijn donderdag 6 februari celstraffen geëist van respectievelijk vijf en zeven jaar. De mannen worden ervan verdacht op 12 januari 2019 twee broers, destijds 73 en 78 jaar, te hebben overvallen in hun woning in Heeten.

De broers zijn daarbij bedreigd en opgesloten in een slaapkamer, terwijl de overvallers de woning doorzochten. De slachtoffers hebben de hele nacht opgesloten gezeten. Ze zijn de volgende ochtend bevrijd door hun zus die toevallig op bezoek kwam.

Volgens de officier was het huis volledig overhoop gehaald. Over de brute overval zei ze: “De broers zijn in hun eigen woning overvallen, waarbij zij met een vuurwapen werden bedreigd en zijn opgesloten in hun slaapkamer. Achtergelaten zonder telefoontoestel, zodat zij geen hulp konden inschakelen. Hun grote geluk is geweest dat zij bezoek kregen van een zus. Zij heeft haar broers op de bovenverdieping aangetroffen en de politie ingeschakeld. Maar hoe zou het met de slachtoffers zijn afgelopen als zij die dag niet op bezoek was gekomen? De verdachten hebben zich op geen enkel moment om de toestand van de slachtoffers bekommerd.”

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland acht bewezen dat de twee verdachten verantwoordelijk zijn voor de overval. Hun telefoontoestellen zijn op het moment van de overval ‘aangestraald’ op een mast in de omgeving van de woning van de broers. Bij een van de verdachten zijn horloges gevonden die zijn buitgemaakt bij de overval.

De 30-jarige man stond ook terecht voor een telefonische bedreiging op 2 maart 2019 vanuit de gevangenis. Verder zou hij een gps-tracker hebben geplaatst onder een auto en wordt hij verdacht van het voorbereiden van een andere overval.