Start rechtszaak overvallenbende Noord-Holland Noord

Vrijdag 8 maart 2024 start bij de rechtbank op Schiphol de rechtszaak tegen zes verdachten, van wie het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) vindt dat zij deel uitmaken van een overvallenbende, bestaand uit vier kernleden en twee gelegenheidsdaders. Zij hebben volgens het OM in de jaren 2020 en 2021 in wisselende samenstelling acht overvallen gepleegd, waarbij zeer excessief geweld is gebruikt, in één geval zelfs met fatale afloop. Het OM verdenkt vier van de zes verdachten daarnaast van deelname aan een criminele organisatie, die tot doel had het plegen van gewapende overvallen.

Patroon

Politie en OM hebben langdurig en intensief onderzoek gedaan naar de onderlinge samenhang van de overvallen en het gezamenlijk aandeel dat verdachten (in wisselende samenstelling) daarin hadden. De fatale woningoverval in Berkhout in 2021 bleek overeenkomsten te vertonen met een reeks andere overvallen in die omgeving in 2020 en 2021. Dit leidde tot samenvoeging van de verschillende onderzoeken. Uit de onderzoeksbevindingen kwam een patroon naar voren: weerloze slachtoffers zijn in het holst van de nacht zonder aanleiding beschoten, bedreigd met een vuurwapen, gemarteld, mishandeld, vastgebonden, beroofd, en in één geval zelfs gedood.
 

Acht overvallen

Onderzoek Mainz: gewapende woningoverval op 8 augustus 2020 in De Goorn (gemeente Koggenland). Een ouder echtpaar is daar in hun boerderij bedreigd en ernstig mishandeld. Eén van de bewoners is hierbij vlak langs zijn oor geschoten.

Onderzoek Oberhof: gewapende overval op 9 augustus 2020 op een tankstation in Nieuwe Niedorp (gemeente Hollands Kroon). De verdachten bedreigen een 18-jarige medewerker met een vuurwapen en vertrekken met sigaretten en de kassalade.

Onderzoek Millet: gewapende woningoverval op 30 december 2020 in Dreumel (Gelderland) waarbij onder bedreiging van een vuurwapen een grote som geld, sieraden en de auto van de slachtoffers werd buitgemaakt.

Onderzoek Zwenkau: gewapende woningoverval op 7 januari 2021 in Avenhorn. De verdachten gebruiken een vuurwapen, de bewoner raakt zeer ernstig gewond door een schotwond in haar nek.

Onderzoek Zulpich: gewapende woningoverval op 4 juni 2021 te Heerhugowaard, waarbij naast geld en sieraden ook een auto is buit gemaakt. Tijdens deze overval worden de bewoners mishandeld, vastgebonden en wordt een heet strijkijzer op de schouder van één van hen gezet.

Onderzoek Ararat: fatale woningoverval op 14 juni 2021 te Berkhout, waarbij de bewoner wordt doodgeschoten. De verdachten vertrekken zonder buit.

Onderzoeken Willich: gewapende woningovervallen op 22 juli 2021 in Noord-Scharwoude. Ook hier wordt geschoten op één van de bewoners, maar die overleeft dat ternauwernood.

Dadergroep

Volgens het OM zijn de overvallen beraamd en gepleegd door een recidiverende verdachtengroep van zes mannen, tussen de 27 en 39 jaar, die vanuit een vooropgezet plan op zoek was naar concrete waardevolle spullen en geld. Het OM verdenkt vier kernleden van deelname aan een criminele organisatie: de professionaliteit van hun criminele handelen blijkt voor het OM uit de mate van organisatie en coördinatie die werd gehanteerd bij de gewelddadige berovingen, zoals voorverkenningen, een vluchtauto en het wapenarsenaal waarover ze beschikten. Daarnaast stelt het OM dat deze vier individueel betrokken zijn bij de volgende feiten:
 

  • Een 31-jarige man uit Noord-Scharwoude wordt verdacht van zeven overvallen: de overval in De Goorn (onderzoek Mainz), de overval in Nieuwe Niedorp (onderzoek Oberhof), de overval in Dreumel (onderzoek Millet), de overval in Avenhorn (onderzoek Zwenkau), de fatale woningoverval in Berkhout (onderzoek Ararat), en de overvallen in Noord-Scharwoude (onderzoeken Willich).
     
  • Een 39-jarige man uit Rotterdam wordt verdacht van zeven overvallen: de overval in De Goorn (onderzoek Mainz), de overval in Dreumel (onderzoek Millet), de overval in Avenhorn (onderzoek Zwenkau), de overval in Heerhugowaard (onderzoek Zulpich), de fatale woningoverval in Berkhout (onderzoek Ararat), en de overvallen in Noord-Scharwoude (onderzoeken Willich).
     
  • Een 27-jarige man uit Obdam wordt verdacht van zes overvallen: de overval in Nieuwe Niedorp (onderzoek Oberhof), de overval in Dreumel (onderzoek Millet), de overval in Avenhorn (onderzoek Zwenkau), de fatale woningoverval in Berkhout (onderzoek Ararat), en de overvallen in Noord-Scharwoude (onderzoeken Willich).
     
  • Een 31-jarige man uit Opmeer wordt verdacht van zes overvallen: de overval in De Goorn (onderzoek Mainz), de overval in Nieuwe Niedorp (onderzoek Oberhof), de overval in Dreumel (onderzoek Millet), de overval in Avenhorn (onderzoek Zwenkau), de overval in Heerhugowaard (onderzoek Zulpich), en de fatale woningoverval in Berkhout (onderzoek Ararat).

Aanvullend wordt een 30-jarige man uit Alkmaar verdacht van de fatale woningoverval in Berkhout (onderzoek Ararat) en een 28-jarige man uit Heerhugowaard van de overval in De Goorn (onderzoek Mainz). Deze twee verdachten behoren volgens het OM niet tot de vaste kern, het OM beschouwt hen als gelegenheidsdaders.

Planning

Deze omvangrijke strafzaak wordt tussen 8 en 29 maart inhoudelijk behandeld bij de rechtbank Noord-Holland, locatie Justitieel Complex Schiphol. In totaal zijn 14 zittingsdagen ingeruimd. Naar verwachting zal het OM op woensdag 20 maart de strafeisen jegens alle verdachten formuleren. De uitspraak van de rechtbank is vooralsnog voorzien op 27 mei.