Bedreiger FunX-dj veroordeeld tot taakstraf

Een 24-jarige man uit Den Haag is vandaag in een zitting van de politierechter veroordeeld tot 100 uur taakstraf en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf voor het bedreigen van een radio-dj van jongerenzender FunX. Er was door het Openbaar Ministerie twee maanden celstraf geëist.

De discjockey werd bedreigd nadat hij tijdens een speciale radioshow, Ramadan Late Night, muziek had gedraaid. De bedreigingen, die via social media werden geuit, waren zeer ernstig. De radiomaker moest stoppen met het draaien van muziek anders zou hij vermoord worden. Ook werd gedreigd de studio op te blazen. De dreiging was zo serieus dat de presentator en het studiocomplex enige tijd extra beveiligd werden. Uiteindelijk besloot FunX met het programma te stoppen. Uit het uitgebreide digitale onderzoek naar de afzender van de bedreigingen kwam uiteindelijk een Instagramaccount  in beeld dat aan de verdachte kon worden gekoppeld.  

Discussie

De radioshow tijdens de ramadanperiode zorgde in het voorjaar van 2020 voor felle discussies onder de luisteraars. Niet iedereen was het met de invulling van het programma eens. Maar volgens de officier van justitie uitten die tegenstanders hun mening op een constructieve manier. “Dat zou de vorm moeten zijn, in welk geval dan ook. Door de wijze die verdachte heeft gehanteerd is het geen discussie op gelijk niveau, maar wordt door middel van het aanjagen van angst iets afgedwongen. Nu dit een steeds groter maatschappelijk probleem wordt, dient hier wat het Openbare Ministerie betreft dan ook fors tegen op te worden getreden.”

Persveilig

Journalisten krijgen tijdens hun werk soms te maken met bedreigingen of geweld. Als journalisten hiermee te maken krijgen, wordt het moeilijker om verslag te doen. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) nemen aangiftes van journalisten van bedreiging en mishandeling daarom zeer serieus. Ook worden er hogere straffen geëist of opgelegd.

PersVeilig is een initiatief van politie, OM, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en het Genootschap van Hoofdredacteuren. PersVeilig helpt journalisten en organisaties om te gaan met bedreigingen. PersVeilig wordt door de overheid geholpen met subsidie.