Pro forma zitting diamantroof 2005 Schiphol

De officier van Justitie heeft vandaag woensdag 3 mei tijdens de pro forma zitting over de diamantroof op Schiphol, aan de rechtbank gevraagd het  voorarrest van vijf verdachten te verlengen. De rechter zal morgen, donderdag 4 mei hierover een beslissing nemen.

De vijf mannen (52, 42, 52, 44 en 55  jaar uit Amsterdam) zitten vast op verdenking van betrokkenheid bij de diamantroof op Schiphol in februari 2005.
Eén verdachte van 42 jaar is nog voortvluchtig en zou zich mogelijk in het buitenland bevinden. Drie mannen en twee vrouwen zijn eerder al heengezonden maar worden nog wel verdacht van witwassen. 
Drie van de verdachten die vandaag voor de rechter stonden, werden in 2005 en 2006 ook al aangehouden, maar toen zijn zij niet verder vervolgd wegens onvoldoende concreet bewijs.

De Roof

Op 25 februari 2005 wordt op het afgesloten, beveiligde deel van de luchthaven Schiphol een gewapende overval gepleegd. Onder dreiging van onder andere vuurwapens wordt een waardetransportauto met daarin de diamanten gestolen. De waarde van de totale zending bedraagt ruim 72 miljoen Amerikaanse dollars (€65.934.066,-). Direct na de roof wordt een groot deel teruggevonden in een vluchtauto. Het restant dat nog steeds wordt  vermist, heeft een waarde van ruim 43 miljoen Amerikaanse dollars (€39.377.289,-). De diamantroof op Schiphol is één van de grootste roofovervallen uit de Nederlandse geschiedenis.

Nieuwe start van het onderzoek

Het onderzoek naar de diamantenroof wordt in de zomer van 2013 nieuw leven in geblazen nadat er informatie komt uit een ander lopend onderzoek. In Midden Nederland doet de politie onderzoek  naar een man die verdacht wordt van andere strafbare feiten.  Uit een afgeluisterd gesprek blijkt dat over de diamantroof wordt gesproken. Een oplettende politieman geeft dit door aan de Koninklijke Marechaussee waarop een nieuw onderzoek wordt gestart.
Een andere belangrijker pijler in deze zaak, is de verklaring van een van de verdachten over zijn betrokkenheid bij de roof. Deze verklaring heeft hij afgelegd tegenover politieambtenaren die undercover werkten.

Dankzij het intensieve onderzoek is er begin 2017 genoeg bewijs om de verdachten aan te houden en ze voor de rechter te brengen. Omdat het onderzoek nog niet gereed is, werd de zaak vandaag niet inhoudelijk behandeld.

De volgende zitting is 20 juli aanstaande. Het ligt niet in de verwachting dat er dan al een inhoudelijke behandeling kan plaatsvinden.