OM in hoger beroep tegen uitspraak in de zaak moord Derk Wiersum

Het OM in Amsterdam heeft hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak in de zaak van de moord op Derk Wiersum. De rechtbank had vorige week maandag twee mannen een gevangenisstraf van dertig jaar opgelegd omdat zij schuldig waren bevonden aan medeplegen van moord. Het OM had in juli levenslang geëist.

Na bestudering van het vonnis heeft het OM hoger beroep ingesteld omdat het vonnis afwijkt van de eis van levenslang. Het OM heeft met die eis een krachtig en glashelder signaal willen afgeven.

Een levenslange gevangenisstraf is volgens het OM een passende straf voor beide verdachten die hebben geweten dat het slachtoffer een advocaat was. Zij hebben zich louter laten leiden door geldelijk gewin. 

Het OM acht het ook van belang dat deze eis in hoger beroep wordt getoetst vanwege de maatschappelijke impact van deze moord. Daarbij spelen ontwikkelingen mee in het huidige maatschappelijke klimaat. Een klimaat waarin we een toename zien van huur- en vergismoorden, ook op personen die de rechtsstaat dienen, met weinig respect voor het menselijk leven.

De twee verdachten van de moord op Derk Wiersum hebben vorige week al bekend gemaakt in hoger beroep te gaan.