Strafzaak Taxus

Taxus is een omvangrijk onderzoek naar een criminele organisatie die zich zou hebben schuldig gemaakt aan wereldwijde drugshandel en het witwassen van de opbrengsten daarvan. Het Openbaar Ministerie vervolgt 27 personen en 8 rechtspersonen in een dossier dat ruim 70.000 pagina's telt.

Onderzoek Taxus is gestart in november 2016 op basis van informatie uit het criminele milieu. De bekende Hagenaar Piet S. zou zich bezig houden met de invoer van grote partijen cocaïne en juist een "klapper" hebben gemaakt.

Het onderzoek richtte zich op Piet S. en het criminele netwerk waarmee hij strafbare feiten zou plegen. In de loop van meerdere jaren werd een dossier opgebouwd waaruit volgens het Openbaar Ministerie kan worden afgeleid dat de verdachten zich hebben schuldig gemaakt aan invoer, export en productie van allerlei soorten drugs, en/of de voorbereiding daarvan.

Voortdurende handel

De criminele organisatie zou zich niet hebben gespecialiseerd in één soort drugs. In het dossier Taxus komt van alles voorbij: cocaïne, heroïne, hennep, synthetische drugs en grondstoffen daarvoor. Elke kans die voorbij kwam, grepen de verdachten aan.

Het dossier bevat duizenden berichten uit encryptietelefoons waarmee de verdachten communiceerden. Hieruit ontstaat volgens het Openbaar Ministerie een duidelijk beeld: de verdachten waren voortdurend bezig handeltjes te zoeken en te drijven. Dag in, dag uit.

Daarbij ziet het Openbaar Ministerie Piet S. als centrale figuur in het netwerk; wat hij wilde, gebeurde ook. In ruil daarvoor konden verdachten profiteren van zijn succesvolle drugshandel.

Luxe goederen

De opbrengsten werden volgens het Openbaar Ministerie witgewassen in luxe auto's, dure horloges, zonnebankstudio's en vastgoed in binnen- en buitenland. Om dit te verhullen werd een complexe constructie met meerdere bedrijfjes opgezet die in dienst stond van de criminele organisatie.

Zo zijn onder meer twee penthouses, een appartement en een villa in Spanje inbeslaggenomen, als ook verschillende (bedrijfs)panden in Nederland. Verder is er beslag gelegd op boten en tientallen dure horloges en auto's. Terwijl de verdachten vaak geen (noemenswaardige) legale bron van inkomsten hadden. Hun geld werd buiten het zicht van de instanties gehouden. "Nog nooit één gulden belasting betaald", vertelden ze elkaar trots. Belasting betalen is voor sukkels.

Zitting

De rechtbank in Den Haag zal vanaf 6 maart tot en met medio juli het dossier Taxus behandelen met de verdachten. 

Eis

Het OM heeft op 26 mei 2023 een gevangenisstraf geëist van 16 jaar tegen de hoofdverdachte Piet S.  Overige strafeisen variëren van 8 maanden cel tot 11 jaar cel. Ook voor zes rechtspersonen werd een afdoening gevraagd, namelijk een boete van 25.000 euro per rechtspersoon. 

Uitspraak

Op 12 oktober heeft de rechtbank uitspraak gedaan.  De hoofdverdachte Piet S. krijgt 17 jaar gevangenisstraf opgelegd. Dat is een jaar méér dan het Openbaar Ministerie had geëist. 25 andere verdachten krijgen gevangenisstraffen variërend van 6 maanden tot 12 jaar. Daarnaast zijn 8 BV's veroordeeld.