OM eist TBS dwang tegen gevangene die psychologe aanviel

Vrijdag 7 juli 2017. Wat begon als een gewone  werkdag voor een psychologe in de Alphense gevangenis, eindigde in een nachtmerrie. Een 28-jarige gevangene vloog haar aan, probeerde haar te wurgen en stak haar met een stuk glas in de hals. Vandaag hoorde de man – die volgens het OM – volledig ontoerekeningsvatbaar is – TBS met dwangverpleging tegen zich eisen.

De vrouw zou zoals gebruikelijk een gesprek hebben met de man, maar merkte meteen dat hij erg achterdochtig was en alles om zich heen scherp in de gaten hield. Toen zij vroeg hoe het met hem ging, zei hij: “Ze hebben mijn leven verwoest. Ik ga ze nog een keer wat aandoen. Ik heb zwaarden en paarden.”

Toen de psychologe het gesprek wilde beëindigen, stond de man op en haalde iets uit zijn zak. Daarop viel hij haar aan, pakte haar met zijn rechterhand bij de keel en maakte een snijdende beweging met wat hij in zijn linkerhand had. Later is gebleken dat dat de onderkant van een stukgeslagen pot augurken was. De resten van de pot werden in de cel van de man aangetroffen.

Gelukkig konden twee bewaarders de aangevallen vrouw ontzetten en de man aanhouden. Haar verwondingen vielen mee dankzij het snelle optreden van de collega’s. Dat neemt niet weg dat het gebeuren een grote impact heeft gehad op haar, haar gezin en directe omgeving.

In het kader van de rechtszaak is de man beoordeeld door een andere psycholoog en een psychiater. Volgens hen kampt de man met ernstige psychische problemen. Dat brengt de officier van justitie tot de conclusie dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is. Zonder behandeling is de kans groot dat hij opnieuw in agressief gedrag vervalt. Ter behandeling en bescherming van de maatschappij eist de officier van justitie TBS met dwangverpleging, maar verder ontslag van alle rechtsvervolging.