Zeven jaar cel en TBS geëist wegens gruwelijke verkrachting en doodslag

De officier van justitie in Amsterdam heeft vandaag zeven jaar cel en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 21-jarige man die ervan verdacht wordt op 21 april 2019 – Eerste Paasdag – een 68-jarige vrouw tijdens haar avondwandeling te hebben verkracht en gruwelijk te hebben mishandeld. Ruim zeven weken later - op 10 juni 2019 - kwam de vrouw aan haar verwondingen te overlijden.

De verdachte, een vluchteling uit Eritrea met een tijdelijke verblijfsvergunning én een psychiatrisch patiënt, kon diezelfde avond nog worden aangehouden. Vlak voor zijn aanhouding stond hij nog te schreeuwen en riep hij dat hij de vrouw had vermoord. Het slachtoffer werd die avond in comateuze toestand naar het ziekenhuis vervoerd. Haar gezicht was dermate toegetakeld dat één van haar zussen haar niet herkende. Ze is nooit meer bijgekomen. Zij heeft wel haar ogen open gehad maar was niet meer aanspreekbaar door de hersenschade.

Volgens het OM was er sprake van een toevallige ontmoeting tussen slachtoffer en verdachte. Het slachtoffer maakte gewoontegetrouw haar avondwandeling, ze ging altijd eendjes en vogels voeren. De verdachte was op weg naar huis. Hoewel hij van zijn behandelaar niet vaker dan één keer per week twee blikjes bier mocht drinken omdat drank hem agressief maakt, had hij naar eigen zeggen die dag niets gegeten en drie liter bier gedronken.

Het slachtoffer is met ontkleed lichaam aangetroffen. Diverse getuigen hebben verklaard gegil en geschreeuw te hebben gehoord. Dit in combinatie met onderzoek aan het lichaam van de vrouw en verklaringen van de verdachte maakt dat de officier de verkrachting bewezen acht. Daarnaast heeft verdachte bekend het slachtoffer te hebben geslagen en op haar hoofd te hebben geschopt. Ook diverse getuigen hebben daarover verklaard. Die verklaringen passen ook bij de ernstige hersenbeschadiging, schedelbreuken en gebroken ribben die in het ziekenhuis zijn geconstateerd. Het slachtoffer is, aldus de eindconclusie van het sectierapport, overleden aan de gevolgen van ernstig traumatisch hoofdletsel.

Verdachte zegt zelf dat hij door de duivel bezeten was en dat hij door drankgebruik alle controle had verloren. Het OM gaat er op basis van de conclusies van de deskundigen vanuit dat de verdachte toen hij de feiten pleegde in een psychose verkeerde. “Het slachtoffer is op een gruwelijke wijze aan haar einde gekomen. Een volstrekt zinloos verlies waar de nabestaanden mee verder moeten. Ook voor de buurt heeft deze gebeurtenis een grote impact gehad en hebben bewoners zich onveilig gevoeld”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir.

Gezien de bijzondere ernst van deze feiten en de enorme impact die zij hebben gehad, is de officier van mening dat naast een TBS-maatregel een langdurige gevangenisstraf op zijn plaats is.