Eis: Tien jaar cel en TBS met dwangverpleging voor doodsteken man VOC-kade

De collega’s van een 42-jarige man konden hem in januari 2022 al een paar dagen niet bereiken. Hij reageerde niet op zijn mail en zijn telefoon stond uit. Ongebruikelijk vonden die collega’s, want er was doorgaans dagelijks contact. De gealarmeerde politie nam een kijkje in de woning van de 42-jarige man aan de VOC-kade in Amsterdam. Achter de voordeur van zijn appartement troffen zij hem levenloos aan in een plas bloed.

De man bleek meer dan 60 messteken te hebben, twintig daarvan hadden vitale delen geraakt in hals en buik. Het bloedverlies is de man fataal geworden. Waarom hij werd gedood zal waarschijnlijk nooit duidelijk worden. “Dat betekent dat de nabestaanden moeten leven met de wetenschap dat hun geliefde op gruwelijke wijze om het leven is gebracht, zonder te weten waarom dat is gebeurd,” zei de officier van justitie vandaag in de stafzaak tegen een 39-jarige man uit Rotterdam.

Het OM verdenkt de Rotterdammer ervan de dodelijke steken te hebben toegebracht. Tegen hem eiste de officier van justitie tien jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging.

DNA

Volgens het OM is uit onderzoek gebleken dat de verdachte en het slachtoffer elkaar af en toe zagen, dat ze samen verdovende middelen gebruikten, dat ze seks hadden en dat verdachte regelmatig geld of goederen ontving van het slachtoffer.

De politie vindt in de woning aan de VOC-kade een mengprofiel met daarin DNA van zowel het slachtoffer als van verdachte in bloedsporen op twee plekken in de woning, op de achterzijde van de trui en op de broek van het slachtoffer. De verdachte verklaart daarover bij de politie dat hij  vaker in de woning van het slachtoffer was en  zijn kleding wel eens droeg. Hierdoor zou zijn DNA in de mengprofielen op de kleding kunnen zijn gekomen.

Man in werkkleding

Ook zou er volgens hem een onbekende man in werkkleding in de ochtend van 25 januari 2022 ruzie hebben gehad over geld met het slachtoffer. Tijdens de hevige discussie in de slaapkamer trok de man in werkkleding een mes. De verdachte wilde dit mes pakken, legde zijn hand erop en is toen gewond geraakt. Met de snee in zijn hand is hij in de badkamer  geweest om die te spoelen, vertelde hij de politie. Daarna zou hij de woning hebben verlaten, terwijl de man in werkkleding nog in het appartement was. Dit scenario van de verdachte is door de politie onderzocht, maar wordt op geen enkele manier ondersteund.

TBS

Een psycholoog en psychiater hebben bij de verdachte ernstige stoornissen geconstateerd. Die waren volgens hen aanwezig op het moment dat de 42-jarige man werd gedood en hebben naar alle waarschijnlijkheid ook een rol gespeeld. De doodslag kan de verdachte in verminderde mate worden toegerekend. Dat betekent dat hij wel deels verantwoordelijk kan en moet worden gehouden voor wat hij heeft gedaan.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.