OM eist TBS met dwangverpleging voor neersteken huisarts

“Hij heeft de dood in de ogen gekeken”, zo stelt de officier van justitie vandaag in haar requisitoir. Ze heeft het hier over de huisarts die op 21 februari 2023 werd neergestoken in een huisartsenpraktijk aan de Apeldoornselaan in Den Haag. Vandaag staat de 39-jarige verdachte in deze zaak terecht.

De verdachte had die bewuste dag een afspraak en ging met een mes op zak naar de huisartsenpraktijk toe. Hij zal later verklaren dat hij zich die dag “agressief” voelde. Hij verklaart dat als hij “niet geholpen zou worden”, hij geen andere mogelijkheid zag om de huisarts “af te maken.” Na het gesprek wordt de huisarts geheel onverwachts en uit het niets op drie plekken gestoken, twee keer in zijn buik en een keer in zijn onderarm.

“Het slachtoffer heeft twee operaties gehad, omdat slagaders in de buik waren doorboord en een stuk darm moest worden verwijderd. Hij is op de Intensive Care in coma gehouden. Het is dat de artsen ter plaatse en in het ziekenhuis adequaat, kundig en snel hebben gehandeld anders was er vandaag geen dokter meer”, aldus de officier.

Arrestatie

Na het steekincident loopt de verdachte rustig de praktijk uit. Het mes dat hij nog in zijn hand heeft, gooit hij in de prullenbak bij de uitgang. Meerdere patiënten en werknemers zien de verdachte weglopen. Kort daarna wordt hij aangehouden.

Volgens het Openbaar Ministerie is de man volledig ontoerekeningsvatbaar en kan aan hem geen gevangenisstraf worden opgelegd. Hij zou ten tijde van het gepleegde feit in een psychose hebben gezeten.

TBS-maatregel met dwangverpleging

“Ik wil voorop stellen dat het feit dat verdachte geen enkel strafrechtelijk verwijt kan worden gemaakt niet betekent dat het strafbare feit daarmee minder ernstig wordt. Het gaat hier om poging tot moord, een van de zwaarste delicten uit het Wetboek van Strafrecht”, aldus de officier van justitie. Ze eist een ongemaximeerde TBS-maatregel met dwangverpleging.

“De kernvraag is of de maatschappij tegen verdachte beschermd dient te worden omdat hij een gevaar is voor anderen. En het antwoord van het Openbaar Ministerie daarop is zonder enige aarzeling, zonder twijfel en ondubbelzinnig: JA!”


De rechtbank doet over twee weken uitspraak.