Eis: 18 maanden cel voor uitreispoging naar IS-gebied.

Maanden 18 cel waarvan 6 voorwaardelijk. Dat eiste de officier van justitie vandaag in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp tegen een 28-jarige Haagse die ervan verdacht wordt in oktober 2016 een uitreispoging te hebben gedaan naar Syrië of Irak met het oogmerk zich daar aan te sluiten bij IS of een andere jihadistische terreurorganisatie.

De vrouw vloog op 1 oktober vanaf Düsseldorf naar Istanbul met de bedoeling vanaf daar door te vliegen naar Konya in Centraal-Turkije. Zij kwam echter niet verder dan het vliegveld van Istanbul omdat de Turkse autoriteiten haar de verdere toegang tot het land verboden. Op 4 oktober was zij weer terug in Nederland waar zij op 5 oktober werd aangehouden.

Volgens de vrouw was zij van plan om in Turkije op huwelijksreis te gaan met een Belgische man met wie zij kort daarvoor een islamitisch huwelijk had gesloten. Maar volgens het OM staat vast dat zij van plan was naar IS-gebied te reizen.

Zo wist haar familie niets van haar islamitische huwelijk, noch van haar (huwelijks)reis. Verder is uit doorzoeking van haar woning en onderzoek en onderzoek aan haar computer en mobiele telefoon gebleken dat zij radicaal-islamitisch gedachtengoed aanhangt. Er zijn onder andere (afbeeldingen van) IS-vlaggen aangetroffen. Ook had zij voor haar familie een testament achtergelaten waarin zij hen om vergiffenis vraagt en de hoop uitspreekt over een weerzien in ‘het paradijs’.

In lijn met eerdere zaken tegen uitreizigers eist het OM 18 maanden cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Als voorwaarden stelt het OM onder andere een meldplicht, een behandelverplichting, een contactverbod en een locatieverbod.