Tiende succesvolle zaak tegen Syriëgangers

Opnieuw werden vandaag uitgereisde Syriëgangers door de rechtbank veroordeeld tot celstraffen. Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft inmiddels tien van deze zaken succesvol voor de rechter weten te brengen. Alle uitgereisde verdachten kunnen op grond van deze uitspraken direct bij terugkeer in Nederland worden vastgezet.

In juli vorig jaar en juni van dit jaar daagde het Openbaar Ministerie zeven uitreizigers voor de rechter voor deelname aan een terroristische criminele organisatie. Hoewel de verdachten zelf nog in het strijdgebied verbleven, werden zij allen toch veroordeeld tot 6 jaar cel zoals de officier van justitie had geëist. In alle gevallen werd ook een bevel gevangenneming gevraagd en opgelegd. Dat betekent dat de mannen worden opgepakt en vastgezet zodra ze terugkeren en weer voet op Nederlandse bodem zetten. In 2015 werden ook al twee Syriëgangers veroordeeld tot 6 jaar cel, nadat tegen hen 5 en 6 jaar was geëist.

Vandaag werd opnieuw een Syriëganger veroordeeld tot zes jaar cel met een bevel gevangenneming. Zijn neef, die in Turkije besloot om te keren, werd veroordeeld tot 1,5 jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk voor voorbereiding van deelname aan een terroristische criminele organisatie en het voorbereiden van terroristische misdrijven.

Tot 1 juni 2017 zijn er vanuit Nederland circa 280 personen uitgereisd, waarvan er ongeveer 50 zijn teruggekeerd. Het OM maakt zich hard voor het vervolgen van jihadstrijders. Enerzijds omdat ze in het zelfbenoemde kalifaat onbeschrijflijke gruweldaden begaan, anderzijds omdat ze een gevaar kunnen vormen als ze terugkeren. Ze zijn - soms jarenlang - weggeweest uit het 'normale' leven in Europa, zijn getraind en hebben gevochten en waarschijnlijk gedood. Om die reden vervolgt het OM niet alleen strijders die zijn teruggekeerd maar ook, preventief, strijders die nog in het strijdgebied verblijven en mogelijk later terugkeren.

Het OM is tevreden dat de rechtbank met deze uitspraken deze aanpak ondersteunt.