Vuurwerkbom bij Somalisch gezin Pannerden, vijf jaar gevangenisstraf geëist

“Het jaar 2015 was een bewogen jaar. Een jaar waarin extremisten met een radicale ideologie bomaanslagen en zelfmoordaanslagen pleegden in onder meer Frankrijk, Irak, de Filipijnen, Somalië, Tunesië en de VS. Deze terreur- en zelfmoordacties werden opgeëist door Boko Haram, door IS, door Al-Shabaab. Angst voor radicale ideologieën wordt in Nederland gevoeld. En die angst lijkt de wortel te zijn van de sterke toename van georganiseerd protest tegen de komst van vluchtelingen en de bouw van asielzoekerscentra. Geweld wordt daarbij niet geschuwd: diverse malen zijn moskeeën in aanbouw bezet en worden er varkenskoppen geplaatst bij azc’s en moskeeën. Daarnaast zijn ook huizen van moslimgezinnen het doelwit. Eén van die huizen betreft de woning aan de Kamp in Pannerden”, zo begon de officier van justitie haar requisitoir.

Voor de rechter zit een 22-jarige man uit Pannerden. Hij wordt verdacht van de aanslag met een vuurwerkbom op de woning van een Somalisch gezin in Pannerden op 17 december 2015. De vuurwerkbom van vermoedelijk het type “cobra6” wordt op het raam naast de voordeur geplakt en aangestoken. Een ravage is het gevolg. Op de buitendeur en op de ruit van de garage waren pamfletten aangebracht met een foto van politicus Wilders met daaronder de tekst: “Blank is beter. Eigen volk eerst! Allochtonen moeten weg hier!! Dit is pas het begin!!”

Er zijn twee mannen gezien zijn bij de woning op die bewuste avond. Na uitgebreid politieonderzoek worden twee verdachten aangehouden, de 22-jarige man en een 21-jarige man ook uit Pannerden. Getuigenverklaringen, vingersporen en duct tape dat in bezit was van de 22-jarige verdachte en is gebruikt bij het bevestigen van de pamfletten op de woning, maken dat hij als verdachte wordt gezien in deze zaak.

De officier van justitie acht hem schuldig aan het teweegbrengen van de ontploffing, terwijl er gemeen gevaar voor goederen en gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor de bewoners was. Daarnaast acht zij hem schuldig aan bedreiging, het beledigen van een groep mensen en het aanzetten van haat en geweld tegen allochtonen.

“De schade aan de woning was groot, maar dat was niet de enige schade”, aldus de officier. “Het gezin is na de aanslag verhuisd, maar ook geestelijk is er veel schade bij het getroffen gezin. De vraag waarom hen dit treft speelt nog dagelijks. Pas als er enig besef ontstaat bij de verdachte, anders dan de opmerking “het was uit protest, we hadden ook niet verwacht dat het zo’n impact zou krijgen”, pas dán ontstaat er een opening om de slachtoffers te kunnen vertellen waarom dit allemaal is gebeurd.”

De verdachte heeft verklaard dat hij met deze daad protest wilde aantekenen tegen de komst van een AZC. De officier: “Wilde de verdachte nu echt de komst van een AZC met dit gewelddadig optreden tegenhouden? Dit, terwijl de komst van een AZC eigenlijk berustte op geruchten. Een dergelijke actie geeft geen enkele ruimte om de dialoog aan te gaan. Geweld kan en mag nimmer een oplossing zijn als protest, immers, als geweld zou gaan bepalen wat er in een samenleving moet gebeuren, dan is dat de bijl aan de wortel van onze rechtstaat.”

Alles afwegende heeft de officier de rechtbank gevraagd de man vijf jaar gevangenisstraf op te leggen met aftrek van het voorarrest. De rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, doet over twee weken uitspraak.

De 21-jarige man wordt ook nog als verdachte gezien, over zijn zaak moet nog een beslissing genomen worden.