Drie maanden cel geëist voor verspreiding IS-filmpjes

Een 18-jarige Hagenaar stond donderdag 6 februari voor de rechter. Hij wordt onder andere verdacht van het verspreiden van gewelddadige IS-filmpjes. Het OM eiste drie maanden cel tegen hem.

Syrië

Op 29 augustus 2018 ontving het OM een melding die leidde tot aanhouding van de Hagenaar. Bij een daaropvolgende huiszoeking kwamen een boksbeugel en tientallen kilo’s vuurwerk boven water. Dat vuurwerk zou van hem en van zijn broertje zijn. Het is verboden om (zoals de verdachte deed) meer dan 25 kilo op hetzelfde adres te bewaren.

Ook nam de politie zijn telefoons in beslag. De jongen wilde niet meewerken aan het ontsluiten daarvan, maar uiteindelijk slaagde de politie erin de telefoons te kraken. Daaruit bleek dat hij tien gewelddadige IS-filmpjes had gedeeld in een Whatsapp-groep.

Opruiing

Vandaag stond de jongen voor de rechter op verdenking van opruiing (namelijk de verspreiding van IS-filmpjes), verboden wapenbezit (te weten de boksbeugel) en het voorhanden hebben van meer dan 25 kilo vuurwerk.

De officier van justitie nam hem vooral het verspreiden van de IS-filmpjes kwalijk: “De verdachte had moeten begrijpen dat je een risico neemt wanneer je dit soort afschuwelijke films naar een grote groep anderen stuurt. Die het ook, gezien het gebruikte medium, net zo makkelijk weer doorsturen. Het is goed om hierbij te beseffen dat IS groot is geworden door het soort films te verspreiden zoals verdachte heeft gedaan.”

Jeugdreclassering

Omdat de destijds minderjarige jongen werkt en zich goed laat begeleiden door de Jeugdreclassering, vroeg de officier van justitie om een beperkte straf. Zij eiste 98 dagen gevangenisstraf, gelijk aan het voorarrest. En daarnaast onder meer om een voorwaardelijke werkstraf van veertig uur. De uitspraak is over twee weken.