‘Voetbalgeweld wakkert gevoelens van angst en onveiligheid aan’

Een 30-jarige man uit Bakel  is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot zes weken gevangenisstraf, waarvan vier weken voorwaardelijk. Ook is hem een werkstraf van 120 uur opgelegd. Twee mannen uit Arkel en Koudekerk aan den Rijn zijn bestraft met  werkstraffen van resp. 160 en 140 uur. De drie zijn veroordeeld voor het plegen van openlijk geweld tijdens de thuiswedstrijd van Ajax tegen Willem II op 20 augustus vorig jaar.

Net zoals de officier van justitie rekent de rechtbank het de mannen zwaar aan dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan een agressieve vorm van relschoppen in een familievak, een vak waar tijdens de wedstrijd veel ouders met kinderen zaten. De gezinnen hebben niet alleen de rellen gezien, maar hebben ook moeten vluchten.

“Het gedrag van de mannen draagt bij aan de in de samenleving heersende gevoelens van angst en onveiligheid bij voetbalwedstrijden. Dergelijk geweld brengt schade toe aan het imago van de voetbalclub Ajax en aan het betaald voetbal in het algemeen. En het zet de sport in een verkeerd en kwaad daglicht”, aldus de officier van justitie in zijn requisitoir tijdens de inhoudelijke behandeling.

De mannen hebben zich onder meer agressief gedragen tegen twee stewards die daarbij gewond zijn geraakt. Ze hebben actief bijgedragen aan een situatie waarin stewards in het nauw zijn gedreven. Tijdens de wedstrijd hebben zij zich bemoeid met ongeregeldheden in een ander tribune-vak dan waar zij zelf waren. Ze zijn bewust naar het ander vak gegaan om te rellen en hebben bewust de confrontatie gezocht met de stewards.

De drie mannen moeten elk bijna 1400 euro schadevergoeding betalen aan de twee stewards. Daarnaast heeft de KNVB de drie mannen eerder een stadionverbod van 8 jaar en een boete opgelegd. Twee mannen die zich volgens het OM ook aan openlijk geweld hebben schuldig gemaakt, zijn door de rechtbank vrijgesproken.