Celstraffen voor vechtende supporters

“Zogenaamde 20-20 gevechten - georganiseerde gevechten tussen voetbalsupporters - zijn maatschappelijk niet aanvaardbaar. Dergelijke confrontaties brengen een onverantwoord risico met zich mee op een onbeheersbare escalatie van geweld en daaruit voortvloeiend letsel. Toevallige passanten krijgen een gevoel van angst en onveiligheid. Het OM tilt zwaar aan dit soort feiten.”

Dat zei de officier van justitie vrijdag 3 mei tijdens een zitting van de politierechter in Zwolle waar vier mannen - herkend als aanhangers van PEC Zwolle - terecht stonden voor het plegen van openlijk geweld tegen Duitse supporters.

Ze zouden betrokken zijn geweest bij een georganiseerde vechtpartij op 26 mei 2018 in Laag Zuthem. Volgens de officier hebben zij daar anderen aangevallen. Ze hebben daarbij gestompt en geslagen met bokshandschoenen en hebben met hun voeten anderen getrapt en geschopt. Mensen werden naar de grond gewerkt. Het gevecht is gefilmd en online gepubliceerd. Op die beelden zijn de vier verdachten uit Zwolle (in de leeftijd van 24 tot en met 40 jaar) herkend.

Bij de zogenaamde 20-20-gevechten spreken aanhangers van voetbalclubs met elkaar af om elkaar te treffen voor een gevecht.

De officier acht wettig en overtuigend bewezen dat de vier openlijk en in vereniging geweld hebben gepleegd. Hij eiste een maand gevangenisstraf voor de 36-jarige verdachte. Voor twee andere verdachten (24 en 40 jaar) vroeg hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week en een werkstraf van 120 uur en voor de 38-jarige verdachte een werkstraf van 120 uur.

De rechtbank deed meteen uitspraak en veroordeelde de vier tot gevangenisstraffen variërend van twee tot vijf maanden.