Xtacy-campagne OM wint award Beste Overheidsinnovatie van het Jaar 2021

Met het parfum met bijbehorende campagne ‘Xtacy, daar zit een luchtje aan’ heeft het Openbaar Ministerie de award Beste Overheidsinnovatie van het Jaar 2021 in de wacht gesleept. Zojuist lichtte juryvoorzitter Jan van Zanen van de wedstrijdorganisatie Overheidsawards het juryoordeel toe in de Ridderzaal in Den Haag.

Vergroot afbeelding
Uitreiking van de Award met rechts op de foto officieren van justitie Carla Hofstee en Antoinette Doedens

Het winnend duo achter de XTC-campagne, officieren van justitie Carla Hofstee en Antoinette Doedens, lieten de bedenkers van de Coronamelder-app van het ministerie van VWS en het Huishoudboekje van de gemeente Utrecht achter zich. “Overheidsorganisaties, geef je mensen de ruimte en kijk wat voor moois je krijgt”, gaf Carla een ingrediënt voor succes prijs in een korte speech na bekendmaking van de winst. Carla hoopt dat de innovatie burgers aanzet op te letten en het vermoeden van XTC-labs of –dumpingen te melden: “Graag maken wij van burgers 17 miljoen speurneuzen”. 

Vanwege de coronamaatregelen vond de uitreiking in de Ridderzaal zonder publiek plaats. Deze was wel via livestream te volgen.

Pitch en werkbezoek

Carla en Antoinette bereikten de finale nadat zij twee voorronden ongeschonden doorkwamen. In de eerste ronde van de wedstrijd moesten tien shortlistkandidaten hun overheidsinnovatie pitchen in een Dragon’s Den-format. In de tweede ronde organiseerden de finalisten, los van elkaar, een aan hun innovatie gerelateerd werkbezoek voor de juryleden. Carla en Antoinette organiseerden een werkbezoek met boswandeling en lunch in het teken van XTC op Landgoed Mattemburgh bij Bergen op Zoom. Dat deden zij met behulp van collega’s van het testlab OM (Jeltsje Feenstra) en persvoorlichting Landelijk Parket (Elsbeth Kleibeuker). 

Andere Overheidsawards

Tijdens de uitreiking in de Ridderzaal werd donderdagmiddag ook de award uitgereikt voor de Overheidsmanager van het Jaar. Die award werd gewonnen door Cor Burgmeyer van het UWV.

De Hans Dijkstal-award ging naar Wil Rutten, Maastrichtse socioloog, ambtenaar en bestuurder. Hij ontving de prijs uit handen van Jetta Klijnsma, juryvoorzitter in die categorie. Deze oeuvreprijs wordt eens in de vier jaar uitgereikt aan iemand met een lange staat van dienst met oog op inzet voor de publieke zaak.

Bovendien werden de drie finalisten voor de award Jonge Ambtenaar van het Jaar bekend gemaakt. Op 20 januari 2022 volgt de uitreiking in die categorie.

Felicitaties

Van binnenuit het OM, onder meer vanuit het College van procureurs-generaal, en ook vanuit ketenpartners en anderen daarbuiten stromen sinds de award-uitreiking de felicitaties binnen aan het adres van Carla en Antoinette en alle andere betrokkenen bij de winnende campagne 'Xtacy, daar zit een luchtje aan!' En natuurlijk ook aan de winnaars van de andere Overheidsawards. 

Van harte gefeliciteerd!