Celstraf en voorwaardelijke tbs geëist voor poging doodslag en verkrachting

Een 37-jarige man probeerde op 14 september vorig jaar een jonge vrouw uit Utrecht te verkrachten. Ook is hem poging doodslag ten laste gelegd omdat hij haar keel hierbij meermalen dichtdrukte. Een getuige waarschuwde de politie die zeer snel ter plaatse was zodat erger werd voorkomen. De officier van justitie eiste niet alleen een celstraf, maar ook tbs met voorwaarden.

De man beweerde op de zitting vandaag dat de vrouw hem had gevraagd haar naar huis te brengen. De jonge vrouw ontkent dit; ze hadden geen contact en hij achtervolgde haar. Ze fietste die nacht vanuit de Utrechtse binnenstad naar haar woning in Kanaleneiland. Camerabeelden bevestigen dat ze niet samen fietsten maar dat hij achter haar aan fietste. Toen zij thuis kwam, greep hij haar bij de keel en duwde haar hardhandig tegen de muur en vervolgens tegen de grond. Hij dreigde haar te vermoorden als ze niet stil zou zijn. De vrouw kon niet ademen en verloor bijna het bewustzijn . Toen de politie kwam, had hij zijn T-shirt uitgetrokken en zijn geslachtsdeel uit zijn broek. De man zei zeer veel te hebben gedronken en zich niets te herinneren van zijn gedrag.

Deskundigen hebben twijfels over het geheugenverlies van de man. Uit hun onderzoek komt naar voren dat de man zwakbegaafd is en dat er sprake is van borderline, narcistische en antisociale trekken. Daar komt het alcoholmisbruik nog bij. Vermoedelijk is de man verminderd toerekeningsvatbaar. Gezien het verhoogde risico op recidive moet de man behandeld worden; de verdachte wil dit ook.

In zijn requisitoir ging de officier van justitie in op de ernst van het feit. De verdachte heeft haar keel dichtgeknepen om seks af te dwingen, en haar grote angst aangejaagd. Bovendien vond dit plaats in haar eigen woonomgeving en is hij in het verleden ook al veroordeeld voor verkrachting. De suggestie dat de vrouw hem had gevraagd met haar mee te gaan vond hij een ‘leedtoevoeging’. Al met al eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van 18 maanden als vergelding voor de feiten en de uitvoering van een werkstraf van 30 uur voor een eerdere, voorwaardelijke veroordeling. Daarnaast eiste hij de maatregel tbs met voorwaarden. Als dit wordt opgelegd wordt de man na zijn celstraf in een kliniek geplaatst voor behandeling. Andere voorwaarden zijn: meewerken aan dagbesteding, bewindvoering, geen middelengebruik en controle hierop, een contact- en locatieverbod. Ten slotte vroeg hij de rechter de vordering van het slachtoffer van 2.500 euro toe te wijzen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.