Openbaar Ministerie eist 3 jaar gevangenisstraf in chantagezaak seksfilmpjes

Het Openbaar Ministerie eist 3 jaar gevangenisstraf tegen de twee verdachten die vandaag terecht stonden voor de rechtbank in Alkmaar in een zogeheten ‘sextortion’ zaak. Het gaat om een 27-jarige man uit Zaandam en een 30-jarige man uit Amsterdam. Ze worden verdacht van (poging tot) chantage van 32 slachtoffers door middel van (dreiging met) openbaarmaking van seksfilmpjes, die zij heimelijk van de slachtoffers hebben gemaakt.

Naast de gevangenisstraf eist het OM dat alles wat de verdachten verdiend hebben met deze chantages, ontnomen wordt. Het gaat om een bedrag van ruim €70.000 euro.


Start onderzoek
De zaak kwam aan het licht in augustus 2016 toen twee slachtoffers aangifte deden bij de politie Noord-Holland. Al snel volgden meer aangiften, afkomstig uit heel Nederland. De in totaal 32 slachtoffers zijn mannen in de leeftijd van 20 tot 50 jaar. Allen hebben aangifte gedaan van (poging tot) chantage.

Grote druk
De slachtoffers kwamen in contact met verdachten via datingsites. In een live chatsessie kregen ze (bestaande) filmpjes te zien van een vrouw die zich uitkleedde. Zij spoorde de slachtoffers vervolgens aan dat ook te doen en seksuele handelingen met zichzelf te verrichten. Zonder dat de slachtoffers dit wisten namen de verdachten deze beelden op, die zij op een later moment gebruikten als chantagemiddel: als de slachtoffers betaalden zou de link naar het seksfilmpje niet online worden geplaatst.

De slachtoffers werden onder grote druk gezet en de chantagebedragen varieerden van enkele tientjes tot duizenden euro’s. Sommigen betaalden. Uit gêne of omdat ze veel te verliezen hadden vanwege hun (gezin)situatie thuis of positie op het werk. De angst dat de filmpjes alsnog geopenbaard of ontdekt werden bleef voortdurend aanwezig, ook na betaling.

Het is een omvangrijke zaak, op de computer van één van de verdachte stonden van 150 mannen filmpjes.  De officier van justitie zei op zitting: “De impact op de levens van de slachtoffers is enorm. Hoewel ze allen meerderjarig zijn, kan je niet aan de buitenkant inschatten hoe kwetsbaar ze zijn en wat de daden van de verdachten teweeg heeft gebracht.  Een aantal slachtoffers liep met zelfmoordgedachtes rond door deze chantage.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.