Celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen verdachte van loverboyprakijken Nijmegen

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van vijf jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 25-jarige man uit Nijmegen. Hij wordt verdacht van loverboypraktijken in en rond Nijmegen. De officier van justitie acht onder meer bewezen dat hij jonge, kwetsbare vrouwen onder zijn invloedssfeer heeft gebracht en vervolgens seksuele handelingen of andere diensten heeft laten verrichten. Eén van de slachtoffers was minderjarig.

De officier stelt dat de verdachte bewust op zoek ging naar kwetsbare slachtoffers met als doel seksuele uitbuiting voor eigen gerief of voor die van vrienden. Slachtoffers moesten in sommige gevallen geld of een pinpas afstaan. Daarnaast dwong de verdachte slachtoffers om telefoonabonnementen af te sluiten, waarna de bijbehorende telefoon werd doorverkocht. Daarbij dreigde de verdachte soms met geweld. Ook werden slachtoffers gechanteerd met een seksfilmpje.

Bij de zaken op zitting zijn in totaal negen slachtoffers betrokken. “De verdachte heeft misbruik gemaakt van de fysieke en psychische integriteit van de vrouwen”, aldus de officier van justitie. “Het handelen van verdachte heeft bij slachtoffers diepe sporen achtergelaten.” De impact op de slachtoffers is groot, aldus de officier. ”Uit slachtofferverklaringen blijkt dat slachtoffers langdurige en ernstige psychische nasleep van de gebeurtenissen hebben ondervonden.”

Vanwege de stelselmatigheid acht de officier een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats. “De verdachte had enkel oog voor zijn eigen financieel gewin en seksueel gerief.” De officier van justitie acht een gevangenisstraf van vijf jaar en tbs met dwangverpleging een passende straf. Daarnaast vordert hij een contact- en locatieverbod, zodat de man niet meer in contact kan treden met de slachtoffers. Als de rechtbank afziet van het opleggen van tbs met dwangverpleging, dan eist de officier een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van acht jaar.

Komende vrijdag moet de tweede hoofdverdachte, een 24-jarige man uit Nijmegen, voor de rechter verschijnen.