Verkrachting Stadspark Kampen: OM eist gevangenisstraf tegen 19-jarige verdachte

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen een 19-jarige verdachte voor verkrachting, gepleegd in het Stadspark in Kampen in de nacht van 24 op 25 september vorig jaar. “De verdachte heeft zijn slachtoffer op de grond bruut verkracht. Het slachtoffer voelde zich behandeld als een varken, ze voelde zich vies, vernederd, machteloos en heeft daar doodsangsten uitgestaan”, betoogde de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Zwolle.

Die nacht klampte een vrouw op blote voeten en zonder jas omstanders aan in het Stadspark. Ze had het ijskoud, maakte een verwarde indruk en had grote blauwe plekken op haar halsstreek. De politie werd gebeld en die zette het park af voor sporenonderzoek. De vrouw deed aangifte van verkrachting. Tijdens die verkrachting werd, zo verklaarde de vrouw, haar keel dichtgeknepen.

Op woensdag 28 september 2022 werd een 18-jarige verdachte met Dronten als woonadres aangehouden. De nu 19-jarige man verliet de nacht van het incident, zo is op camerabeelden te zien, samen met het slachtoffer een café in Kampen. Uit de beelden is op te maken dat het slachtoffer dronken en zeer onvast ter been was, terwijl de verdachte juist een stabiele indruk maakte, en een arm om de vrouw heen had geslagen.

Het slachtoffer kan zich daar naar eigen zeggen niets meer van herinneren: ze had al alcohol gedronken voordat ze in het café arriveerde en ook in het etablissement dronk ze wijn; een jongen bood haar cocaïne aan en daarna raakte ze een stuk van de film van die avond kwijt. Op het moment dat ze weer bij kennis kwam, lag ze op de grond in het Stadspark terwijl ze werd verkracht. Uiteindelijk wist ze te ontkomen en kon ze alarm slaan.

De verdachte stelde na de aanhouding in eerste instantie dat hij zich ook niets kon herinneren omdat hij “stomdronken” zou zijn geweest. DNA-onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut wees echter uit dat er sperma van de verdachte op het slachtoffer is aangetroffen. Na een aantal verhoren verdraaide hij zijn verklaring en gaf de verdachte de seks toe, maar volgens hem was dat wederzijds. Ook zou hij ineens “broodnuchter” zijn geweest die avond. Het OM: “De verdachte stelt in zijn vierde verhoor dat zijn slachtoffer het hele verkrachtingsverhaal heeft verzonnen en hem valselijk beschuldigde, maar waarom kan hij niet bedenken. En het OM eerlijk gezegd ook niet.”