Pro forma zitting ontvoering en afpersing met geweld Horst

In het onderzoek naar de ontvoering en afpersing met geweld van een 26-jarige man uit Venray staan woensdag 21 december drie verdachten pro forma terecht bij de rechtbank in Roermond. De drie mannen (20,21,24) zijn afkomstig uit Horst en Panningen.  

Afpersing met geweld

Afgelopen zomer, 25 juli, werd het slachtoffer door een bekende van hem benaderd om op een bepaalde plek af te spreken. Op deze plek werd hij  aangevallen door mannen met bivakmutsen en vuurwapens. Met geweld trokken zij het slachtoffer uit zijn auto en dwongen hem in de kofferbak plaats te nemen. Daarbij werd de man op het hoofd geslagen. Vervolgens werd het slachtoffer naar een afzonderlijke locatie in een bos gebracht waar hij werd geblinddoekt. Door bedreiging met geweld (het afknippen van zijn teen) werd geprobeerd hem te dwingen een groot geldbedrag af te geven en zijn cryptowallet te ontgrendelen.

Gestuntel

Gestuntel van de verdachten zorgde ervoor dat het niet lukte het slachtoffer daadwerkelijk geld afhandig te maken. Uiteindelijk staakten de mannen de afpersing en besloten het slachtoffer terug te brengen naar de plek waar hij werd ontvoerd. Dat deden zij enkel op voorwaarde dat het slachtoffer de volgende dag alsnog geld zou komen brengen en met niemand over dit voorval zou spreken. Het slachtoffer deed later alsnog aangifte bij de politie.

Verleden met geweldsmisdrijven

Onderzoek heeft uitgewezen dat de verdachten allemaal een verleden met geweldsmisdrijven hebben. Gedurende het opsporingsonderzoek verbleef een aantal verdachten in het buitenland. Aan de hand van Europese Aanhoudingsbevelen werden zij aangehouden.