Celstraf en behandeling geëist na bedreiging en poging doodslag met bijl

Drie kinderen die wegrenden, werden op 23 juli 2022 met een bijl achtervolgd door een 59-jarige man uit Susteren. Vervolgens werd de vader van een van de kinderen door de verdachte met de bijl verwond. Vandaag eiste het Openbaar Ministerie Limburg (OM) 30 maanden cel, waarvan 10 voorwaardelijk met een proeftijd van 10 jaar. Daarbij eiste het OM een aantal bijzondere voorwaarden, waaronder een ambulante behandeling. Het OM verdenkt de man van bedreiging en poging doodslag.

Kwajongensstreek

Aanleiding voor het incident was een kwajongensstreek van een aantal kinderen. Zij trokken belletje bij de woning van de verdachte in Susteren. De 59-jarige verdachte was daar niet van gediend en kwam naar buiten met een bijl. Hij achtervolgde de kinderen en riep: “jullie gaan er allemaal aan”. De kinderen renden in de richting van een café gelegen in dezelfde straat. Toen de vader van een van de kinderen op de man afstapte om hem te stoppen, hakte de man op hem in. Het slachtoffer werd met verwondingen aan zijn been afgevoerd naar het ziekenhuis.

Buitengewoon verdrietig

De officier van justitie acht bedreiging en poging doodslag wettig en overtuigend bewezen en spreekt over een buitengewoon verdrietige zaak. “Het gaat om jonge kinderen die iets hebben meegemaakt wat ze hun hele leven niet meer vergeten. Het gaat om een moedige vader die zijn en andermans kinderen wilde beschermen en het gaat om een getergde verdachte. Een verdachte die volgens deskundigen een stoornis heeft in het autisme-spectrum. Hij had te weinig vaardigheden om anders te handelen dan hij die dag heeft gedaan. Hij heeft daardoor veel kapot gemaakt in de levens van de slachtoffers.”

Lange proeftijd

“Er moet ernstig rekening gehouden worden met het feit dat de verdachte opnieuw een misdrijf pleegt dat gericht is tegen of gevaar oplevert voor een of meer personen”, zei de officier vandaag op zitting. “Daarom eis ik een lange proeftijd bij een deels voorwaardelijke gevangenisstraf. Ook moet de verdachte zich laten behandelen en begeleiden door een Forensisch Psychiatrische Polikliniek of een soortgelijke zorgverlener.”

De zaak diende voor de rechtbank in Roermond. Die doet op 7 april uitspraak in de zaak.