22 jaar cel geëist voor gekwalificeerde doodslag op groenteteler uit Weert

Op donderdag 7 juli 2022 komt er een einde aan het leven van de 59-jarige groenteteler Henk Hoeben. In zijn woning aan de Vlasvenweg in Weert is hij beroofd, meermaals op zijn hoofd geslagen, bedwelmd en gewurgd. Een 42-jarige man en een 41-jarige vrouw uit Polen stonden vandaag voor de rechter in Roermond. Het Openbaar Ministerie Limburg (OM) verdenkt de twee van gekwalificeerde doodslag en brandstichting en eiste 22 jaar gevangenisstraf.

Op zondag 10 juli maakt de broer van het slachtoffer bij de politie melding van een verdachte situatie bij de woning aan de Vlasvenweg. Voorafgaand aan de melding verneemt hij van vrienden van zijn broer dat zij al dagen geen contact met hem krijgen, terwijl ze hadden afgesproken samen naar ‘Bospop’ te gaan. De broer van het slachtoffer besluit naar het huis aan de Vlasvenweg te gaan en ziet dat er brand is geweest. Ook valt hem op dat de hond van zijn broer niet aanslaat. Ter plaatse treffen politie en brandweer  het stoffelijk overschot aan van de hond van het slachtoffer en even later het lichaam van Henk Hoeben. Zijn benen zijn vastgebonden met een riem, bovendien zijn er twee telefoonkabels om zijn hals gewikkeld.

Brand

Tijdens het onderzoek in de woning ziet de politie dat de woonkamer en zolder doorzocht zijn. Ook is te zien dat er op vijf plaatsen in de woning brand is gesticht. In de keuken staat een geopende fles Chloroform en daarnaast ligt een doek.

Groot onderzoek

De politie start onder leiding van het OM een groot onderzoek. Op camerabeelden rond de woning van het slachtoffer is te zien dat op 7 juli in de avond twee mensen de woning van het slachtoffer benaderen. Vervolgens is op de beelden een vechtpartij te zien tussen het slachtoffer en de twee personen. De vrouwelijke verdachte slaat het slachtoffer onder andere met een baksteen op zijn hoofd. Daarna verplaatst het gevecht zich naar binnen, waarbij de mannelijke verdachte een baksteen mee naar de woning neemt.

Bijenvolken

Uit verklaringen van naasten blijkt dat het slachtoffer op zijn boerenerf in bijenvolken handelde. Een vrouw, die in zijn garage woonde en waarmee hij een relatie had, zou hem helpen met de bijen.

Geld

Onder meer dankzij opgevraagde telefoongegevens, DNA-sporen en camerabeelden in de omgeving van de woning komen deze vrouw en de mannelijke verdachte naar voren. De WhatsApp-geschiedenis van de vrouw en het slachtoffer laat zien dat de vrouw hem herhaaldelijk om geld vroeg. De twee verdachten die vandaag voor de rechter stonden, hebben samen het plan opgevat het slachtoffer te beroven in zijn woning. Bij de overval zijn onder meer een accuzaag, een laptop, USB-sticks en een diskstation weggenomen. Vervolgens is het slachtoffer gewurgd om de roof te verhullen en is brand gesticht in zijn woning. De zaag en de laptop zijn ingeleverd in een pandjeshuis in Polen.

Eis

Bij de strafeis houdt het OM rekening met de ernst van het misdrijf: “Ik eis een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 22 jaar voor beide verdachten. Zij hebben het slachtoffer het meest fundamentele recht ontnomen, namelijk het recht op leven. En dat alles voor de kans op het vinden van wat geld met als uiteindelijk resultaat het verpanden van een zaag en een laptop. Hun daad is onomkeerbaar en dieper ingrijpen in iemands leven door het beëindigen daarvan is niet mogelijk. Met hun handelen hebben de verdachten aangetoond geen enkel respect te hebben voor het menselijk lichaam”, zo lichtte de officier van justitie toe op zitting.

De rechtbank doet op 25 januari uitspraak.