Gevangenisstraf voor zware mishandeling vader en zoon

Het Openbaar Ministerie Limburg (OM) heeft vandaag twee jaar celstraf geëist, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, tegen een 48-jarige man uit Heerlen. Hij wordt verdacht van zware mishandeling van een 47-jarige man en zijn 15-jarige zoon uit Brunssum op 24 januari vorig jaar. Ook wordt hij verdacht van verboden wapenbezit.

Bijna een jaar geleden is de verdachte met zijn niet bekende mededader de woning van de slachtoffers binnengedrongen, waarbij zij zich hebben voorgedaan als postbezorgers. In de woning zijn de slachtoffers fors mishandeld. “Waarom dit precies is gebeurd is nog steeds niet duidelijk en niet uit te leggen”, laat de officier van justitie op zitting weten. “Kennelijk vond de verdachte dat hij ‘even’ verhaal moest komen halen voor iemand.” Diegene betreft de ex-partner van het slachtoffer. Zij heeft echter verklaard hiermee niets te maken te hebben.

Fors geweld

De verdachte en zijn mededader zijn die middag doelbewust bij de woning van het slachtoffer naar binnen gegaan om hem te grazen te nemen. De daders hebben onderling afspraken gemaakt en wapens meegenomen. Het 47-jarige slachtoffer is zwaar mishandeld. De zoon van het slachtoffer was op dat moment getuige van dit alles en heeft moeten zien hoe zijn vader werd toegetakeld. Dit terwijl hijzelf, zonder enige reden en zonder dat hij hiermee ook maar iets te maken heeft, door de mededader is geslagen en er een mes tegen zijn keel is gezet. Omgekeerd heeft ook de vader moeten aanschouwen hoe zijn zoon werd mishandeld.

Eis

De officier van justitie: “Deze zaak gaat om zeer gewelddadig geweld. Waarbij de verdachte en de medeverdachte de woning van vader en zoon zijn binnengedrongen. Daarbij heeft de verdachte het slachtoffer zonder reden afgetuigd, omdat hij zelf dacht en vond dat hij dit moest doen. Dit alles voor de ogen van een 15-jarig kind dat ook zelf nog is afgetuigd en waarbij er een mes tegen zijn keel is gezet. Verdachte heeft een totaal misplaatst normbesef. Het OM eist een gevangenisstraf van 24 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk, onder oplegging van de door de reclassering geadviseerde bijzondere voorwaarden en een proeftijd van 2 jaar.”

De rechtbank Limburg doet over twee weken uitspraak in deze zaak.