OM eist 40 maanden cel tegen man die criminelen faciliteerde

Het Openbaar Ministerie Limburg (OM) eiste vandaag 40 maanden cel waarvan vijf voorwaardelijk tegen een 47-jarige man uit Brunssum. De man wordt ervan verdacht handel en transport van verdovende middelen te faciliteren. Dat deed hij door het bouwen van verborgen ruimtes, zo bleek uit geheime en onderschepte SkyECC-berichten.

Wie in het geheim drugs of andere illegale goederen wilde vervoeren in een auto, belde de verdachte alias ‘Stashy’. Hij bood in gesprekken (vanaf juni 2020) met andere criminelen zijn diensten aan. Deze bestonden uit het inbouwen van ruimtes in auto’s waar drugs verstopt wordt. Ook gebeurde dit in bijvoorbeeld katalysatoren. Hiermee opereerde de verdachte als facilitator bij de handel en het transport van verdovende middelen. Dat de ruimtes niet bij uitstek voor drugs worden gebruikt, maar zich ook perfect lenen voor het vervoeren van wapens spreekt voor zich.

Garagebedrijfje

In een garagebedrijfje achter zijn huis in Brunssum bouwde de verdachte de ruimtes veelvuldig in. Ook had hij een garage in Duitsland, net over de grens in Tuddern. Daar werd een katalysator met ingebouwde ruimte aangetroffen.

Terugbetalen

Behalve een gevangenisstraf moet de man volgens het OM ook een bedrag van ruim 150.000 euro terugbetalen. Dit geld heeft hij verdiend met de strafbare feiten.

De verdachte werd aangehouden in december 2021. Inmiddels is hij onder voorwaarde geschorst en mag hij in vrijheid de uitspraak afwachten. De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak.