Geen strafvervolging voor betrokkenen ongeval Katwoude

De officier van justitie van het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft besloten geen verdere strafvervolging in te stellen tegen de veroorzakers van een verkeersongeval in Katwoude in juni vorig jaar. De zaak is geseponeerd nadat de officier van justitie gesprekken heeft gevoerd met alle betrokkenen.

Toedracht ongeval

Het ongeval vond plaats op 20 juni 2019 aan de provinciale weg N247, ter hoogte van de Jaagweg, te Katwoude. Een racefietser botste die ochtend in volle snelheid op een surveillerend dienstvoertuig van de politie, dat dwars stond geparkeerd op het fietspad. De fietser is daarbij ernstig en blijvend gewond geraakt. 

Toelichting beslissing

De politieambtenaren hebben bij de uitvoering van de verkeerscontrole niet de bedoeling gehad het verkeer in gevaar te brengen. Het was vroeg in de ochtend, niet druk op het fietspad en er reed op dat uur nog geen busverkeer. De politieambtenaren hebben gemeend het politievoertuig dwars op het fietspad te kunnen zetten, zodat bij een eventuele snelheidsovertreding de betreffende bestuurder snel zou kunnen worden aangehouden. Het dienstvoertuig was van grote afstand te zien; fietsers stapten af en passeerden het voertuig.

Het OM is van oordeel dat, ondanks de bedoelingen van de politie, op grond van artikel 5 van de Wegenverkeerswet een gevaarlijke situatie voor weggebruikers is ontstaan, aangezien een doorgaand fietspad, met verkeer in beide richtingen, volledig werd geblokkeerd. Er was weliswaar ruimte op het asfalt om het stilstaand voertuig van beide kanten te passeren, maar dat is vlak langs een busbaan waar 80 kilometer per uur mag worden gereden. 

Niettemin is het OM van mening dat verder strafrechtelijk ingrijpen hier niet passend is. Dit standpunt heeft de officier van justitie in gesprekken met betrokkenen toegelicht. Daarbij speelt mee dat binnen de politie-eenheid ruim aandacht aan deze zaak is besteed. Ook het verkeershandhavingsbeleid is op dit punt veranderd: bij een geplande verkeerscontrole wordt een politievoertuig niet meer op deze wijze neergezet. Nu in het vervolg andere keuzes zullen worden gemaakt, voegt strafvervolging in de ogen van het OM niets toe.