OM eist gevangenisstraf en TBS voor diefstal, poging afpersing en vrijheidsberoving Harderwijk

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft vier jaar gevangenisstraf en TBS met voorwaarden geëist tegen een 27-jarige man uit Harderwijk. Hij wordt verdacht van diefstal met geweld, poging tot afpersing en vrijheidsberoving van een plaatsgenoot in maart 2016. Volgens de officier van justitie was er sprake van een conflict over een drugsschuld.

Toedracht

Het slachtoffer komt dinsdagmiddag 8 maart 2016 uit een apotheek in Harderwijk en wordt van achter aangevallen door de 27-jarige verdachte. De Harderwijker schopt en slaat de man en steelt de mobiele telefoon van het slachtoffer. Verschillende mensen zijn hiervan getuige geweest. Daarna moet het slachtoffer onder dwang mee in de auto van de verdachte naar diens woning en daar wordt hij bedreigd met een mes. Ook zwaait de verdachte met het mes naar het hoofd van het slachtoffer. Door het mes af te weren, loopt het slachtoffer een snijwond in zijn arm op. De verdachte wil geld van het slachtoffer hebben. Hij laat het slachtoffer uiteindelijk gaan met de boodschap dat hij 2 dagen later 400 euro moet betalen.

Volgens de officier van justitie is het motief voor de diefstal met geweld, poging tot afpersing en vrijheidsberoving gelegen in een conflict over een drugsschuld. Het slachtoffer was door het feit zo angstig dat hij aanvankelijk geen aangifte wilde doen. Maar ook op de omstanders heeft het feit impact. “Doordat verschillende mensen getuige waren van de beroving voor de apotheek, is ook hun gevoel van veiligheid aangetast. Ook al waren zij niet zelf het slachtoffer.”

Deskundigen hebben vastgesteld dat de verdachte lijdt aan psychische problemen en aan een drugsverslaving. Om te voorkomen dat hij opnieuw in de fout gaat, is een langdurige behandeling in een kliniek nodig. Daarom heeft de officier van justitie geëist dat hij naast een gevangenisstraf ook TBS krijgt opgelegd.

De rechtbank Gelderland, locatie Zutphen, doet uitspraak op vrijdag 20 januari 2017.