Eerste openbare pro-forma zitting in de zaak TGO Windmolens

Vandaag is de eerste zittingsdag in de zaak van de 58-jarige verdachte uit Meeden. De man wordt verdacht van het samen met anderen versturen van dreigbrieven om ondernemers en een gedeputeerde te dwingen zich terug te trekken uit de bouw van de windmolenparken. Daarnaast wordt hij er van verdacht dat hij samen met een of meer anderen asbest heeft gedumpt op 11 december 2018, 18 januari en 15 en 16 februari 2019.

De verdachte zit vast sinds 19 juni 2019. Twee andere destijds aangehouden verdachten zijn weer vrij.

Grenzen overschreden

Je mag het niet eens zijn met de komst van windmolens, en hiertegen strijden mag binnen de grenzen van de democratische rechtsorde ook. Maar volgens het OM heeft verdachte die grenzen samen met zijn medeverdachten overschreden. De volksgezondheid is in gevaar gebracht, hard werkende mensen uit de eigen regio zijn zwaar gedupeerd, angst is gezaaid, de lokale gemeenschap is ontwricht en de rechtsorde is ernstig geschokt.

Voortduren voorlopige hechtenis

Wat het OM betreft zijn de ernstige bezwaren voor zijn voorlopige hechtenis nog onverkort aanwezig. Uit onderzoek is onder andere gebleken dat de verdachte en de 61-jarige medeverdachte elkaar regelmatig ’s morgens vroeg ontmoetten. Ontmoetingen die heimelijk plaatsvonden. Uit opnames van de gesprekken tussen beide verdachten blijkt dat gesproken wordt over acties die nog moeten plaatsvinden. Er worden namen genoemd van ondernemingen en personen die later ook daadwerkelijk een brief krijgen. Daderwetenschap volgens het OM.

Verder is op een dreigbrief uit mei 2019 aan een van de ondernemingen DNA van deze verdachte aangetroffen

Het OM is daarnaast van mening dat er voldoende bewijs is dat de verdachte betrokken is geweest bij de asbestdumpingen. Er is onder andere DNA-materiaal van de verdachte op de tieraps aangetroffen die zijn gebruikt bij de asbestdumping op 11 december.

Planning

Het OM meldt tijdens de zitting van vanochtend dat het politieonderzoek nagenoeg is afgerond. De verwachting is dat het eindproces-verbaal begin november gereed is. Dan zal ook de definitieve tenlastelegging worden opgesteld.

In januari 2020 kan een regiezitting plaatsvinden ten aanzien van alle verdachten, waarin de raadslieden eventuele onderzoekswensen kunnen indienen. Het streven is om de zaak samen met de zaken tegen de medeverdachten in maart/april 2020 inhoudelijk te behandelen.

Beslissing Rechtbank

De rechtbank heeft de verzoeken van de advocaat om de voorlopige hechtenis van de verdachte op te heffen dan wel te schorsen, afgewezen.