OM in actie tegen mensenhandel

Wandelen dwars door Nederland in de strijd tegen mensenhandel. Dat is dit jaar de actie van radiozender 3FM en het Rode Kruis in de week voor de kerst. Vijf mensenhandelofficieren lopen tussen 18 en 24 december van Goes naar Groningen om de aanpak van mensenhandel in Nederland voor het voetlicht te brengen.

Doel is geld op te halen waarmee (jonge) mensen tegen mensenhandel beschermd kunnen worden. Bij mensenhandel denken we vaak aan seksuele uitbuiting. In Noord Nederland zijn wij de afgelopen vijf jaar geconfronteerd met ruim 100 van deze gevallen. Maar het komt ook in vele andere sectoren voor, zoals arbeidsuitbuiting en gedwongen bedelarij.

Sierd Eijzenga, mensenhandelofficier van het parket Noord-Nederland: “Bij mij komt direct de zaak naar boven waarin een 44-jarige mensenhandelaar uit Hoogezand twee kwetsbare jongens, die in een moeilijke persoonlijke en financiële situatie zaten, bij hem in huis liet wonen en hen dwong voor hem te werken in hennepkwekerijen en in het huishouden. De Hoogezandster oefende geregeld geweld uit op de jongens en dreigde ook met geweld om de jongens te laten doen wat hij wilde. De slachtoffers kregen niet betaald voor hun werkzaamheden bij de man. Ook moesten ze andere inkomsten, waaronder salaris uit een andere baan, aan hem afstaan. Hij heeft zich schaamteloos verrijkt ten koste van twee kwetsbare jongens. De rechtbank veroordeelde de man in oktober tot vier jaar gevangenisstraf.

Aan dit soort schrijnende gevallen moet een einde komen. Samen met politie en andere opsporingsdiensten zoals de Koninklijke Marechaussee werken wij binnen het OM hard aan de aanpak van mensenhandel in al zijn vormen. Deze actie draagt daar aan bij.”