Nepgroothandel in mondkapjes offline gehaald

De nepwebsite waarmee oplichters geld aftroggelden van slachtoffers wereldwijd die mondkapjes wilde kopen als bescherming tegen besmetting met het Corona-virus is uit de lucht gehaald.

Notice &Take Down

De webhoster in de Verenigde Staten heeft voldaan aan het Notice & Take Down-verzoek van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland.

Politie en Openbaar Ministerie Noord-Nederland zijn deze week een onderzoek gestart naar de daders achter deze oplichtingswebsite. Een vrouw uit Hong Kong betaalde 28.000 euro voor een partij mondkapjes, maar ontdekte later dat zij was opgelicht. Zij heeft aangifte gedaan.

‘Chinese niet enige slachtoffer’

De nepwebsite gebruikte de naam, de kenmerken, de KVK-gegevens en het BTW nummer van een bestaande groothandel in Noord-Nederland, dat helemaal niets van doen heeft met de oplichting. Ook dit bedrijf heeft aangifte gedaan.

Officier van justitie Jeroen Houwink vermoedt dat de Chinese vrouw niet het enige slachtoffer is.

De officier verzocht eergisteren  de webhoster in Amerika om de nepwebsite offline te halen en de gegevens van de website-eigenaren te delen met de recherche in Nederland.

Groothandel geliefd doelwit cybercriminelen

De nepwebsite was gericht op de wereldwijde handel is allerlei producten, zoals voedsel, elektronica en dus ook mondkapjes.

Officier van justitie Jeroen Houwink: ‘Websites waarop in groothandelvorm producten worden aangeboden zijn populair voor oplichters. Want dan kopen mensen groot in en gaat het dus ook om grote bedragen. Een dergelijke opzet zagen we vorig jaar ook bij een Groninger verdachte die nepwebsites maakte. In de groothandelwereld zijn aanbetalingen van tienduizenden euro’s ook gebruikelijk. Daarom bouwen oplichters graag een nepwebsite op basis van bestaande bedrijven. Maken nepklantenservice aan, inclusief complete profielen van medewerkers met paspoorten die via internet zijn verkregen. Daarom is het privé houden van je gegevens zo belangrijk, omdat ze door criminelen worden misbruikt. Zoals kopie paspoort of in dit geval je BTW en KVK nummer.”

‘Inspelen op angst’

Veel bedrijven zetten op hun website juist hun KVK-nummer, zodat gecontroleerd kan worden in het handelsregister. De officier: “Wees ervan bewust dat het ook misbruikt kan worden. En als consument moet je goed research doen of het wel een valide bedrijf is. Staar je niet blind op een website maar kijk goed rond of de website wel hoort bij een echt bedrijf.”

 “Criminelen proberen op allerlei manieren geld te verdienen aan deze crisis”, waarschuwt de officier: “Je moet in deze tijd scherp zijn op oplichters, die misbruik maken van de situatie. Criminelen spelen in op angst bij het publiek.”

De opgelichte vrouw bestelde de mondkapjes enkele weken geleden. “Het blijkt dat er toen dus al criminelen waren die in speelden op de crisis door snel nepbedrijven  op te richten.”.

'Schandalige oplichtingspraktijken'

Wereldwijd is er een toename in Corona-gerelateerde online oplichtingspraktijken, zoals phishing naar bankgegevens van ‘banken’ die ‘bacterievrij bankpassen leveren’, nepberichten over Corona met daarin verstopt malware en e-mails met foute ‘thuiswerklinkjes’.

“We hebben een dubbele boodschap: pas op voor online oplichting! En voor de criminelen die zich hieraan schuldig maken: je hebt onze aandacht. Want we reageren scherp op deze schandalige oplichtingspraktijken”, aldus officier van justitie Jeroen Houwink