OM eist vier jaar cel tegen een 61-jarige Oostenrijker in zaak-Ruinerwold

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van vier jaar geëist tegen een 61-jarige, uit Oostenrijk afkomstige, man. Hem wordt verweten dat hij, samen met de vader ervan, negen kinderen van hun vrijheid heeft beroofd. Daarbij zijn die kinderen fysiek en mentaal mishandeld. Zij werden onder meer geslagen, afgezonderd van de anderen en gedwongen in koud water te staan. Ook wordt hij verdacht van het beroven van de vrijheid van een man uit Oostenrijk.

Eén van de kinderen heeft in oktober 2019 volgens de officieren van justitie een ongelofelijk moedige beslissing genomen door naar de politie te gaan. Daar vertelt hij over een al bijna twintig jaar durend systeem waarbinnen negen kinderen vanaf hun geboorte zijn opgegroeid.

Hij zegt dat er broers en zussen van hem zijn opgesloten in het huis in Ruinerwold. Volgens zijn vader zijn alle invloeden van buiten slecht en verderfelijk. Buiten zijn kwade geesten en als kwade geesten bezit van je nemen, volgt voor de kinderen straf. Als de politie naar aanleiding van dit verhaal naar de woning in Ruinerwold gaat treffen zij de verdachte aan bij het hek.

Ingeschreven

De verdachte staat officieel ingeschreven op het adres, huurt het pand en blijkt zo goed als elke middag langs te komen. Hij brengt eten en geld.

Volgens de officieren van justitie is de verdachte een integraal deel van het systeem waarbinnen de kinderen zitten opgesloten. Hij maakt het mogelijk dat de vader zijn visie kan toepassen, met grote gevolgen voor de kinderen.

Zonder de verdachte was het niet mogelijk geweest om de kinderen hun hele jeugd van hun vrijheid beroofd te houden en hadden de mishandelingen, vernederingen en het ontbreken van zorg en onderwijs niet al die tijd voort kunnen duren.

Trouwe volgeling

Hij is een trouwe volgeling, waardoor hij meewerkt aan een jarenlang durende, onafgebroken en intense indoctrinatie. De verdachte doet regelmatig klussen voor het gezin en huurt en verbouwt een loods in Meppel, zodat een deel van dat gezin daar met hem op afgezonderde wijze kan leven. Hij ondersteunt de familie bovendien financieel en zorgt dat het geld van andere volgelingen bij de vader terechtkomt.

Ook is hij volgens het OM de man die de locatie in Ruinerwold heeft uitgezocht vanwege de goede mogelijkheden tot onderduiken. Hij brengt ze er heen, heeft de sleutel, helpt daar bij de verbouwing en regelt bestellingen. Daarbij steunt hij de vader in volle overtuiging. In zijn verhoor geeft hij aan dat hij het zo weer zou doen.

Volgens het OM is hij daardoor mede verantwoordelijk voor het zowel fysiek als mentaal dichthouden van de deur voor de kinderen naar de buitenwereld. Ze durfden simpelweg niet naar buiten.

Geen zorg

De verdachte had weet van de fysieke mishandelingen van de kinderen; hij stond er wel eens bij. Die vorm van mishandeling stopt in 2016, het jaar waarin de vader een beroerte krijgt. Desondanks wordt het systeem voortgezet.

Zo is de verdachte in de ogen van het OM onder meer mede verantwoordelijk voor het niet geven van medische en andere noodzakelijke zorg aan de kinderen. Daarnaast zijn zes van de negen kinderen nooit ingeschreven bij de burgerlijke stand; zij bestonden dus niet.

Vader

Vanwege de slechte gezondheid van de vader heeft de rechtbank in maart 2021 besloten dat vervolging in strijd is met het recht op een eerlijk proces. Hoewel de vader dus niet vervolgd kan worden, is het volgens het OM wel duidelijk dat de levensovertuiging van de vader ten grondslag ligt aan het plegen van de strafbare feiten. Waarbij de verdachte, die de vader al ruim dertig jaar kent, elke keer weer bewust en vol overtuiging besluit het systeem in stand te houden.

Wat wel is bereikt met deze zaak is dat er een einde is gekomen aan gruwelijke strafbare feiten. De jongste kinderen zijn uit een bizarre en onveilige situatie gehaald en hebben een daadwerkelijk bestaan in onze samenleving gekregen door hun inschrijving in het persoonsregister.

Ernstige feiten

Zonder de verdachte was het niet mogelijk geweest om de kinderen hun hele jeugd van hun vrijheid beroofd te houden en hadden de mishandelingen, vernederingen en het ontbreken van zorg en onderwijs niet al die tijd voort kunnen duren. Dit zijn volgens de officieren van justitie ernstige feiten, waarvoor een forse gevangenisstraf op zijn plaats is.

Temeer omdat hij ook nog verdacht wordt van een wederrechtelijke vrijheidsberoving en mishandeling van een landgenoot in 2009. Deze volgeling van de vader is een tijd lang opgesloten geweest in een wagen, waarbij de verdachte handelingen verrichtte om de opsluiting mogelijk te maken.

Keuzevrijheid

Tot slot. Wat wel is bereikt met deze zaak is dat er een einde is gekomen aan gruwelijke strafbare feiten. De jongste kinderen zijn uit een bizarre en onveilige situatie gehaald en hebben een daadwerkelijk bestaan in onze samenleving gekregen door hun inschrijving in het persoonsregister. Ze hebben nu de keuzevrijheid en de mogelijkheid om deel te nemen aan de maatschappij.

Vergroot afbeelding Ruinerwold

Beeld: ©PNN / ANP