OM eist vijf jaar cel voor bloedige steekpartij tussen winkelend publiek in de Herestraat

Een moeder loopt op zaterdag 30 juli 2022 samen met haar jonge dochters in de Herestraat in Groningen. Voor zij er erg in hebben staan ze midden op een plaats delict. Een boek dat zij eerder op de dag kochten is doordrenkt met bloed. Ze kunnen niet weg. Een man blijkt de drukke winkelstraat gebruikt te hebben als bloedig slagveld.

De officier van justitie eist daarom tegen een 26-jarige Stadjer een gevangenisstraf van vijf jaar. Hij wordt verdacht van een poging tot doodslag op twee mannen die hij met een mes heeft gestoken. Het ene slachtoffer heeft een diepe wond in zijn kuit, de ander is in zijn onderbuik geraakt.

Onmin

De aanleiding van de steekpartij is een al langer heersende onmin tussen de verdachte en één van de slachtoffers. Als dat (uiteindelijke) slachtoffer de verdachte in de Herestraat ziet, loopt hij met gezwinde pas op hem af en deelt hij een vuistslag uit. De verdachte slaat een paar keer terug. Daarna worden ze uit elkaar gehaald en lijkt de vechtpartij voorbij.

Dat is niet zo, want enkele seconden later haalt de verdachte een mes uit zijn tas en valt daarmee het slachtoffer aan. “De wijze waarop de verdachte tekeer gaat met het mes midden in een drukke winkelstraat en hoe hij meermalen rücksichtslos uithaalt met het mes, moet tot de conclusie leiden dat het handelen van verdachte gericht was op de dood van zijn beoogde slachtoffers”, zegt de officier van justitie in haar requisitoir.

Mespunt

Slachtoffers, omdat een vriend van de man die wordt gestoken hem probeert te helpen. Dat moet hij bekopen met een steek in zijn onderbuik. Daarbij breekt het mespunt af op een bot, het schaambeen. Dit stukje mes moet later operatief uit het bot worden verwijderd. Het verwijderde stuk van het mes past exact op het mes dat is aangetroffen bij de verdachte.

“De wijze waarop de verdachte tekeer gaat met het mes midden in een drukke winkelstraat en hoe hij meermalen rücksichtslos uithaalt met het mes, moet tot de conclusie leiden dat het handelen van verdachte gericht was op de dood van zijn beoogde slachtoffers”

Beide slachtoffers kunnen spreken van geluk dat zij deze aanvallen hebben overleefd, al kan het slachtoffer met de verwondingen in zijn kuit waarschijnlijk nooit meer normaal lopen. De verdachte doet een beroep op noodweer. Volgens de officier van justitie is daar geen sprake van, onder meer omdat hij het mes pakte nadat het eerste gevecht al voorbij was.

Recidive

De kans is volgens deskundigen groot dat de verdachte opnieuw de fout in gaat. Daarom wil de officier van justitie naast een gevangenisstraf een maatregel opleggen. Deze maatregel is er op gericht om het gedrag te beïnvloeden en de vrijheid van de verdachte desnoods te beperken, na het ondergaan van een eventuele gevangenisstraf.

Tot slot overweegt de officier van justitie dat naast het zware letsel bij de slachtoffers er ook een ander aspect aan deze zaak zit. Een aspect dat volgens haar strafverzwarend werkt: “Door het toedoen van de verdachte zullen tal van mensen enige tijd niet meer achteloos door een winkelstraat wandelen. Mensen zoals die moeder met haar jonge dochters.”

De rechtbank doet op 26 januari om 13:00 uur uitspraak.

Vergroot afbeelding Vrouwe Justitia
Beeld: ©Mediatheek Rijksoverheid