Gevangenisstraffen geëist voor productie van synthetische drugs in Drachten

Bij eerdere aanhoudingen in de buurt van Drachten en Breda vindt de politie in busjes allerlei spullen om een lab in te richten. Uit het onderzoek aan de telefoons van die verdachten ontstaat het ernstige vermoeden dat er aan de Hemmen 101 in Drachten zich mogelijk een drugslab zou kunnen bevinden. Dit vermoeden leidt tot een instap in het pand op 19 december 2022. Twee verdachten worden op heterdaad aangehouden terwijl zij zich in het actieve synthetisch drugslab bevinden. Later worden nog twee medeverdachten aangehouden.

De verdachten zijn een 39-jarige man uit Nijega, een 57-jarige man uit Leeuwarden en twee mannen van 25 en 41, beiden zonder vaste woon- of verblijfplaats die als ‘kok’ werkzaam waren.

De loods aan de Hemmen 101 bevatte meerdere productieruimtes en een verblijfsruimte in een kantoor. In het drugslab vindt met onder andere een destillatieopstelling met daarin 389 liter vloeistof met daarin ook metamfetamine. De destillatieketel was nog warm. Ook vond men diverse vloeistoffen en chemicaliën die door het NFI zijn onderzocht. Onder de overkapping buiten de loods worden een groot aantal jerrycans aangetroffen die passen bij de extractie van cocaïne. Het LFO concludeert dat de gevonden goederen en chemicaliën die zijn aangetroffen in het in werking zijnde lab passen bij de bewerking en verwerking van metamfetamine. De goederen buiten de loods passen bij de extractie van cocaïne.

Uit onderzoek aan de telefoon van een van de ‘koks’ valt af te leiden dat er meerdere keren is geproduceerd. De officier: “Een deel van de foto’s die op de telefoon zijn aangetroffen zijn zonder twijfel gemaakt in het perceel De Hemmen 101. Op de foto’s en video’s zie je kristallen die zeer waarschijnlijk het eindproduct crystal meth zijn, dat vlak voor de inval door politie is opgehaald. Dit werd in elk geval niet aangetroffen bij de doorzoeking.”

Uit de combinatie van alle bewijsmiddelen kan de officier geen andere conclusie trekken dan dat de mannen uit Nijega en Leeuwarden actief betrokken waren bij het drugslab. De officier: ”Van de Leeuwarder kan vastgesteld worden dat hij een sleutel had van het pand, dat hij de koks ontving, dat hij betrokken was bij de grondstoffen, dat hij geld ontving en dat hij langdurig in het lab is geweest. Ik merk dat aan als een nauwe en bewuste samenwerking met de medeverdachten.”

De Nijegaster was de eigenaar van het pand. Maar niet slechts de verhuurder. De officier: “De verdachte uit Nijega was betrokken bij de voorbereiding, bij de geldstromen, bij het faciliteren van de koks. Hij had een dusdanige positie dat hij kon bepalen dat er werd gefilmd. Bovendien was de bus waarvan hij als bestuurder gezien is aanwezig bij de productielocatie vlak voordat het eindproduct wordt gefilmd. Onder die omstandigheden is wat het OM betreft sprake van een nauwe en bewuste samenwerking, van medeplegen.” De officier acht dan ook bewezen dat beide verdachten opzettelijk metamfetamine hebben vervaardigd, bereid, bewerkt, verwerkt, afgeleverd en verstrekt. Er is geen bewijs dat zij het hebben vervoerd of verkocht.

Daarnaast wordt het chemisch afval dat ontstaat bij de productie vrijwel altijd illegaal gedumpt, hetgeen schadelijk is voor het milieu. “In deze zaak is dat ook gebeurd. Zowel de productie van synthetische drugs, als het daaruit voorkomende chemische afval en het dumpen van dit afval, zijn dan ook zeer maatschappelijk ontwrichtend. Verdachten hebben kennelijk alleen oog gehad voor hun eigen financieel gewin en dat kan in alle gevallen niet anders worden bestraft dan met een gevangenisstraf van langere duur.”

In de periode dat het lab actief was trof de politie in Boelenslaan, op zo’n 9 kilometer van het lab,  een forse partij drugsafval aan. De inhoud van de vaten, maar ook de vaten zelf passen bij degene die in Drachten zijn gevonden. “De Leeuwarder zou het vuilnis hebben weggegooid en daarvoor betaald zijn. Dit is te kwalificeren als een strafbaar feit volgens de Wet Milieubeheer.” De gemeente heeft forse kosten moeten maken voor het opruimen van de dumping, zo’n € 30.000,00. Zij stelt zich dan ook als benadeelde partij in deze zaak.

De verdachte uit Leeuwarden wordt daarnaast verweten dat hij een vuurwapen en hasj in bezit heeft gehad. Dit feit vindt de officier ook wettig en overtuigend te bewijzen. Dat geldt eveneens voor de verdenking van het telen van hennep voor de verdachte uit Nijega.

De twee ‘koks’ die op heterdaad zijn aangehouden erkennen dat zij meerdere keren in de labruimtes zijn geweest, en hun DNA hebben ze daar achter gelaten op handschoenen en maskers. Beschermende kleding dat wordt gebruikt bij dit soort chemische processen.

De officier: “We zien de laatste jaren dat in Nederland het geweld tussen bijvoorbeeld rivaliserende organisaties toeneemt. Het rippen van drugs of de opbrengst is geen uitzondering meer. Het is dan ook niet toevallig dat bij een verdachte een scherp vuurwapen is gevonden. Overigens is niet alleen het eindproduct schadelijk voor de gezondheid, ook de productie is schadelijk en levensgevaarlijk. Wanneer er iets misgaat met het samenvoegen van de chemicaliën, de druk op de ketels of de hitte die vrijkomt, dan ontstaan er explosies van enorme omvang of giftige dampen waaraan je kunt overlijden”. 

Daarnaast wordt het chemisch afval dat ontstaat bij de productie vrijwel altijd illegaal gedumpt, hetgeen schadelijk is voor het milieu. “In deze zaak is dat ook gebeurd. Zowel de productie van synthetische drugs, als het daaruit voorkomende chemische afval en het dumpen van dit afval, zijn dan ook zeer maatschappelijk ontwrichtend. Verdachten hebben kennelijk alleen oog gehad voor hun eigen financieel gewin en dat kan in alle gevallen niet anders worden bestraft dan met een gevangenisstraf van langere duur.”

Gelet op de ernst van de zaak, de persoonlijke omstandigheden en de richtlijnen die gelden voor dit soort strafbare feiten komt de officier tot de volgende eisen: voor de verdachte uit Nijega zestig maanden gevangenisstraf en een geldboete van € 50.000,--. Voor de verdachte uit Leeuwarden vindt de officier een gevangenisstraf voor de duur van 78 maanden passend plus toewijzing van de vordering benadeelde partij. Tegen de beide koks eist de officier een gevangenisstraf voor de duur van 48 maanden.

De rechtbank doet op 22 augustus uitspraak.

Vergroot afbeelding alt=""
Beeld: ©Mediatheek Rijksoverheid
Rechtbank in Leeuwarden