Man geraakt door kogel op druk plein: zes jaar cel geëist

In de vroege ochtend van zondag 14 april 2019 bellen meerdere mensen met 112: “Op het Ridderplein in Gemert wordt gevochten en er is geschoten.” Kort daarop blijkt een man aan de dood te zijn ontsnapt door een kogel uit een vuurwapen. Vanmorgen stond de 20-jarige verdachte in de zaak voor de rechter. De officier van justitie eiste een onvoorwaardelijke en langdurige gevangenisstraf.

De kroegen in Gemert zijn net gesloten als er die ochtend op het Ridderplein een ruzie ontstaat tussen tenminste twee groepen. Het conflict ontaard een vechtpartij, waarbij rake klappen vallen, onder meer met een vuurwapen. Ook wordt er met het wapen gedreigd: “Ik schiet je helemaal kapot”, wordt er geroepen. Kort daarop wordt een man op ongeveer een meter afstand in zijn lies geschoten met een vuurwapen. De kogel raakt op een haar na een slagader en belandt in de bil van het slachtoffer, die zich later in het ziekenhuis laat behandelen.

Verdachte

Ondanks het feit dat er maar weinig getuigen zijn die openhartig willen praten over wat er die avond is gebeurd, wordt de naam van de destijds 19-jarige man uit De Mortel meerdere keren genoemd. Hij wordt later ook door meerdere getuigen herkend als de schutter. Hij wordt aangehouden, maar verklaart zelf amper iets. Hij zegt zelfs niet te weten of hij die bewuste avond in Gemert was. Een verklaring die het Openbaar Ministerie (OM) volstrekt ongeloofwaardig acht: “Dat hij de schutter was en dus aanwezig was op de plaats van het misdrijf, is in het onderzoek onomstotelijk vast komen te staan”, zo onderstreept de officier van justitie.

Poging doodslag

Tijdens de zitting kwam onder meer de vraag aan de orde hoe het schot gekwalificeerd moet worden. Is er sprake van een poging tot doodslag, een zware mishandeling of een poging tot zware mishandeling: “Wat mij betreft is hier sprake van een poging doodslag. Er is van een meter afstand op de lies van het slachtoffer geschoten. Er kan niet anders worden geoordeeld dan dat er door zo’n actie een aanmerkelijke kans wordt aanvaard dat hij hieraan komt te overlijden. Op een haar na werd een slagader geraakt”, zo vertelde de officier op zitting.

Zware straf

Wat het OM betreft krijgt de verdachte een zware straf voor zijn daad: “Op een avond waarop mensen naar de kroeg gaan om een leuke avond te hebben, loopt deze meneer te zwaaien met een vuurwapen. Hij bedreigd mensen, mishandeld meerdere mannen met een vuurwapen en alsof dat nog niet genoeg is, vuurt hij op korte afstand een kogel af. Het was druk op het plein en er hadden nog meer slachtoffers kunnen vallen. Dit buitensporige geweld reken ik de verdachte zeer aan.” Het OM eist een gevangenisstraf voor de duur van zes jaren tegen de verdachte.

Uitspraak in de zaak is over twee weken.