OM: verdere vervolging verdachten in onderzoek groepsverkrachtingen

In het onderzoeken naar de Bossche groepsverkrachtingen, heeft het Openbaar Ministerie Oost-Brabant het einddossier beoordeeld en besloten om zes verdachten verder te vervolgen. Dat werd vrijdagmiddag bekend gemaakt tijdens meerdere tussentijdse zittingen. Wij spraken met de persofficier Janine Kramer over de vervolgbeslissingen en de stand van zaken in het onderzoek.

Is het onderzoek nu helemaal afgerond?
“In deze zaak is ontzettend veel onderzoek verricht. Van sporenonderzoek en digitaal onderzoek tot het horen van betrokkenen en getuigen. Alles met als doel om te achterhalen wat er precies heeft plaatsgevonden. Voor ons is het onderzoek nu zo goed als afgerond. Op basis van de resultaten van het onderzoek hebben wij besloten om uiteindelijk zes verdachten definitief te vervolgen.

Waarom vervolgt u niet alle (aangehouden) verdachten?
“Laat ik daar om te beginnen een algemene opmerking over maken. Zeker bij zedenzaken zal de rechtbank nooit alléén op basis van een aangifte tot een veroordeling komen. Er moet daarom altijd steunbewijs zijn. En dat is bij zedenzaken vaak een probleem. Deze zaak vormt daarop geen uitzondering. Wij hebben er uiteindelijk voor gekozen om alleen die verdachten te gaan vervolgen, tegen wie wij in onze ogen genoeg bewijs hebben. In alle zaken hadden wij voldoende verdenking, maar een zaak moet bewijstechnisch sterk genoeg zijn om die aan een rechter voor te leggen. Dat was niet bij alle verdachten het geval.”

U spreekt over verminderd bewustzijn van de slachtoffers, maar uit het toxicologisch kwamen geen bijzonderheden. Hoe zit dat precies?
“Over het toxicologisch onderzoek hebben wij eerder vragen gekregen. Met een toxicologisch onderzoek proberen wij in onderzoeken duidelijkheid te krijgen over de aanwezigheid van chemische stoffen in het lichaam en de effecten daarvan op bijvoorbeeld het bewustzijn. Op de tenlasteleggingen zoals wij die vandaag bekend hebben gemaakt, spreken wij over verminderd bewustzijn van de slachtoffers. Dat is een bewuste keuze op basis van het gehele onderzoek. De resultaten van het toxicologisch onderzoek staan hier los van.”

Heeft u de slachtoffers gesproken?
“Onze beslissing hebben wij uiteraard gedeeld met de slachtoffers. Ik wil daar weinig over zeggen, behalve dat onze (vervolg)beslissing over verdere vervolging niets zegt over de betrouwbaarheid van de verklaringen van de slachtoffers. Sterker nog: wij hebben geen enkele reden om te twijfelen aan de verklaringen van de meisjes. Zij zijn zo dapper geweest om met hun verhaal naar de politie te stappen en daar heb ik veel respect voor. Ze worden door ons op de hoogte gehouden van het verdere verloop van de zaak.”