Celstraffen geëist in zaak rond dodelijk drugslab Hechtel-Eksel

Drie mannen van begin twintig kwamen in januari 2019 om het leven door koolmonoxidevergiftiging in een drugslab in het Belgische Hechtel-Eksel. Vandaag stonden drie verdachten voor de rechtbank in Den Bosch op verdenking van betrokkenheid bij dit drugslab.

Op 29 januari 2019 deed de Belgische politie een tragische ontdekking op een industrieterrein in Hechtel-Eksel (Belgisch-Limburg), 35 kilometer onder Eindhoven. Na een anonieme tip vonden zij de lichamen van drie mannen, twee uit Eindhoven en één uit Valkenswaard, in een drugslaboratorium. De mannen deden hun werk in een slecht geventileerde ruimte waar ze ook de nacht doorbrachten.

De eigenaar van de Belgische loods en twee andere betrokkenen stonden vandaag voor de rechter. De officier van justitie had geen goed woord over voor de handelswijze van het drietal en benadrukte de onachtzaamheid waarmee ze te werk gingen: “Zeker een nacht lagen zij daar, terwijl wij ervan overtuigd zijn dat deze drie mannen daarvan wisten en niet meteen ingrepen. Achteloos, dat is het woord dat opkwam. Achteloos ten aanzien van de risico’s die de jongens liepen en achteloos ten aanzien van hun leven. Alleen maar bezig met hun eigen hachje en geld verdienen.”

Baas

Bij de strafeis houdt het Openbaar Ministerie rekening met de aard en ernst van de feiten: “Ook al zijn er enorme risico’s genomen. Drie jonge mannen zijn weggerukt uit de bloei van hun leven.” De officier van justitie hield ook rekening met de persoonlijke omstandigheden en het strafblad van de verdachte. Uit het onderzoek bleek dat een van de mannen een sturende en leidende rol had. Hij werd door zijn kompanen ‘baas’ genoemd en is eerder veroordeeld voor drugsdelicten.

Essentiële rollen

Een andere verdachte had volgens het OM een andere rol, hoewel hij ook als een van de ‘bazen’ bekend stond. De man zou onder andere geld hebben gegeven aan de latere slachtoffers om spullen te kopen en zorgde hij voor het vervoer van de laboranten naar het drugslab. De rol van de derde verdachte mag volgens de officier niet onderschat worden. Als huurder van het pand waarin het druglab was opgetuigd had ook hij een essentiële rol.

Eisen

Voor de officier van justitie is het duidelijk dat geen andere straf dan een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend en geboden is. Ze eiste daarom straffen van 60, 60 en 24 maanden celstraf. Uitspraak in de zaak is over twee weken.