‘De man met de 34 paspoorten’ zag mensen als handelswaar: celstraf geëist

Alle alarmbellen gingen af op Eindhoven Airport, toen een Syriër op 8 september 2021 bij de security check werd gesnapt met maar liefst 34 paspoorten en identiteitspapieren. Het vermoeden dat hier sprake was van een mensensmokkelaar werd alleen maar groter, toen uit onderzoek bleek dat hij in nog geen tien maanden tijd bijna 30 keer vanaf of naar Athene vloog. Vandaag stond de man voor de rechter. De officier van justitie was helder: ‘Deze man ziet mensen puur als handelswaar, waaraan hij flink kan verdienen.’

Mensensmokkel is een hardnekkig probleem, zo bewijst ook deze zaak. Veel vluchtelingen komen via Griekenland Europa binnen. Niet zelden gaat dat via mensensmokkelaars, die valse papieren voor deze kwetsbare groep regelen. Omdat het in Griekenland bijna onmogelijk is om asiel aan te vragen, reizen zij met hulp van de smokkelaars verder Europa in. Ook de verdachte in deze zaak stond bij zijn aanhouding door de Koninklijke Marechaussee op het punt om naar Athene af te reizen. Na uitgebreid onderzoek komt het OM tot maar één conclusie: de man wilde in Griekenland vluchtelingen ophalen om ze voor veel geld te smokkelen.

Bewijs

Het OM ziet niet alleen bewijs in de aangetroffen grote hoeveelheid paspoorten en identiteitsdocumenten. Zo werden belastende gegevens gevonden op de telefoon van de Syriër, waaronder een grote hoeveelheid afbeeldingen van reisdocumenten van andere mensen. Ook werden er afbeelden gevonden van een pasfoto met een reisdocument, waarschijnlijk om ze te gebruiken als zogenaamde look-a-like. Het OM ziet ook bewijs in de historische vluchtgegevens, waaruit blijkt dat hij op zeer frequentie basis door Europa vloog. Daarnaast is er een deels bekennende verklaring, maar in de ogen van het OM ook volstrekt leugenachtige en ongeloofwaardige verklaringen van verdachte. Exemplarisch is een verklaring over zijn vele vluchten. Hij kan zich maar zes reizen herinneren, terwijl er vele malen vaker op zijn paspoort in gevolgen. Ook zou hij twee keer met zijn kinderen hebben gevolgen, maar uit de vluchtgegevens blijkt dat op de paspoorten van zijn kinderen 14 keer is gevlogen.

Misbruik

De officier van justitie had geen goed woord over voor de feiten waarvan de Syriër verdacht wordt en onderstreepte de kwetsbaarheid van de vluchtelingen: ‘Samen met anderen heeft hij op grote schaal misbruik gemaakt van mensen en van Europese overheden en hun voorzieningen. Hij maakt misbruik van mensen die al zo kwetsbaar en afhankelijk zijn. Hij ziet de mensen puur als handelswaar, waaraan hij flink kan verdienen. Mensen die doordat zij op deze wijze Europa binnenkomen, geen goed perspectief wordt geboden in Europa. Het is iets dat hun anders, bij het legaal reizen en het legaal aanvragen van asiel, mogelijk wel zou zijn gegeven. Tot slot maken hij en de mededaders inbreuk op de integriteit van de overheid en ondermijnen ze de regelgeving door op deze manier mensen landen binnen te smokkelen en hen in het illegale circuit te brengen.’

Strafeis

Bij het bepalen van de strafmaat heeft de officier van justitie de ernst van de feiten zwaar mee laten wegen. Ze eist een gevangenisstraf voor de duur van dertig maanden. Uitspraak in de zaak is over twee weken.