Klapband brengt mensensmokkel aan het licht: jaar cel geëist

Pech op de snelweg leidde in juli 2021 tot de aanhouding van een verdachte van mensensmokkel. De man stond vandaag voor de rechter. Tijdens de zitting stond het Openbaar Ministerie Oost-Brabant (OM) uitgebreid stil bij de problematiek van mensensmokkel. De officier van justitie ging onder meer in op de gevolgen ervan: ‘Illegaliteit gaat niet zelden gepaard met diverse vormen van overlast en criminaliteit.’ Ze eiste een jaar cel tegen de verdachte.

Op vrijdag 9 juli 2021 komt een grijze Skoda met Belgisch kenteken door een klapband tot stilstand op de A67 bij Eersel. Wanneer een takelbedrijf arriveert, valt het een medewerker op dat de bestuurder van de personenauto begint te praten richting te bosjes. Vervolgens lopen vier mensen met Aziatisch uiterlijk de bossen uit. Wanneer de politie arriveert, wordt het vijftal aangehouden. De bestuurder blijkt een 29-jarige Marokkaan. Hij wordt aangemerkt als verdachte van mensensmokkel en verklaart tijdens zijn verhoor dat hij de vier Vietnamezen vanuit Berlijn naar Brussel zou vervoeren.

Kwetsbare positie

Een van de Vietnamezen vertelt dat hij duizenden euro’s betaalde om vanuit Azië naar Europa te reizen. Hij vertelt ook in Frankrijk illegaal in de bouw gewerkt te hebben. Volgens officier van justitie Janine Kramer is dit kenmerkend voor deze groep: ‘Zeker vanwege hun kwetsbare positie worden illegalen makkelijk slachtoffer van uitbuiting, bijvoorbeeld door mensenhandelaren en malafide werkgevers. Het is een groep die vaak onder de radar blijf met alle risico’s die daarbij komen kijken.’ Kramer doelt onder meer op de nauwe verbinding tussen mensensmokkel en mensenhandel en andere gerelateerde criminaliteit, bijvoorbeeld documentfraude: ‘Wij vinden het daarom belangrijk en noodzakelijk om op te treden.’

Strafeis

Bij het bepalen van de strafmaat houdt het OM rekening met de omstandigheden in deze specifieke zaak. Van mensonterende mensensmokkelpraktijken was hier geen sprake en de verdachte is niet eerder voor soortgelijke praktijken met politie of justitie in aanraking geweest. Toch rekent Kramer het de verdachte zwaar aan dat hij de Vietnamezen hulp bood bij de illegale toegang tot Europa. Conform de richtlijn van het OM eist ze een celstraf van twaalf maanden. Uitspraak in de zaak is over twee weken.