Onderzoek naar seksuele uitbuiting: vier jaar gevangenisstraf geëist

Eind 2021 bezocht man (39) een prostituee. Het begon als een prettig contact, maar gedurende een periode van bijna twee maanden zorgde de man ervoor dat het leven van de vrouw een hel werd, zo meent het Openbaar Ministerie Oost-Brabant (OM). Donderdag stond hij voor de rechter, onder meer op verdenking van seksuele uitbuiting.

Het leek allemaal zo rooskleurig voor het slachtoffer van 33. De verdachte bezocht de vrouw als klant en kort daarna verklaarde hij haar de liefde. Het OM is ervan overtuigd dat het allemaal bij zijn plan hoorde: ‘Hij had heel goed in de gaten dat het hier ging om een kwetsbare vrouw met een belast verleden en vele schulden. De man wist dat zij op dat moment met prostitutiewerk haar geld verdiende om een beter en ander leven te beginnen. Eigenlijk wilde ze dit werk al niet meer doen’, licht de officier van justitie toe. Maar volgens het OM paste dat niet in de plannen van de verdachte: hij voorzag een toekomst waarin zij zou blijven doorwerken in de prostitutie. Zodat ze zogenaamd samen een prachtige toekomst zouden hebben. Ze moest alleen nog éven doorwerken.

Uitbuiting

Dat er sprake was van uitbuiting lijdt volgende de officier van justitie geen twijfel: ‘Het was deze meneer die bepaalde hoeveel klanten er kwamen, hij maakte de afspraken, hij bepaalde wat zij met wie moest doen en wat de klant moest betalen. Ook moest het slachtoffer doorwerken als ze honger had of naar het toilet moest. Ze kreeg op haar kop als ze te lang met een klant bezig was. En niet onbelangrijk: hij inde en beheerde het geld.’ Slechts twee weken na hun eerste afspraak laat de verdachte een hele andere kant van zichzelf zien. Een kant vol agressie. Helaas een kant die de kwetsbare vrouw nog veel vaker zal gaan zien. Door alle angst lijkt de vrouw geen kant op te kunnen.

Enorme angst

Begin dit jaar vindt ze, gesteund door haar zus, de moed om met een smoes de benen de te nemen en de politie in te schakelen. Hij neemt haar vertrek niet in dank af, zo blijkt onder meer uit berichten via WhatsApp en FaceTime: ‘Ik ga jouw keel doorsnijden. Ik blijf jou opzoeken. Ik ga die kanker rotkop van jou er af snijden en ik ga je martelen en nog veel meer. Ik zweer op het mijn moeders graf, ik ga 50 jaar zitten. Ik ga jou de kogel geven’. Met deze enorm bedreigende woorden eindigde het laatste contact tussen de verdachte, zijn slachtoffer en haar zus. Woorden die, precies zoals verdachte het bedoelde, een enorme impact hadden.

Bewijs

Het onderzoek leidde in juni 2022 tot de aanhouding van de verdachte. In de maanden daarvoor deed de politie uitgebreid onderzoek en werd een keur aan bewijs tegen de man verzameld. Het gaat onder meer om WhatsApp-berichten, getuigenverklaringen, telecomgegevens en de resultaten van financieel onderzoek. De verklaringen van het slachtoffer sluiten daarnaast aan bij al het andere bewijs.

Strafeis

De verdachte is geen onbeschreven blad. Zo zat hij eerder forse straffen uit, onder meer voor geweldsdelicten en dat neemt het OM mee in de bepaling van de strafeis. De seksuele uitbuiting heeft een enorme impact gehad op het slachtoffer, dat gedurende langere tijd grote inbreuk op haar lichamelijke en geestelijke integriteit heeft moeten ondergaan. Opmerkelijk is dat de verdachte vanuit zijn detentie getuigen probeerde te beïnvloeden, onder meer de huurder van het pand waar vanuit de vrouw seks had met mannen. Al met al vind het OM een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk op zijn plaats. Uitspraak in de zaak is over twee weken.