Vrachtwagenchauffeur beroofd door nepagenten: celstraffen geëist

Het is februari 2019 wanneer een Wit-Russische vrachtwagenchauffeur door nep-politieagenten tot stoppen wordt gemaand. Bij een als politiebureau ingerichte loods wordt zijn lading in beslag genomen. Als de chauffeur kort daarna de echte politie alarmeert, blijkt er 509 kilo aan hennep in de inbeslaggenomen lading te zitten. Bijna twee jaar later pakt de politie vier verdachten op. Ze stonden vandaag voor de rechter.

De vrachtwagenchauffeur is die 15 februari met zijn vracht kaas onderweg van Spanje naar Edam, wanneer hij in Brabant een stopteken krijgt van een personenauto, die hem vermoedelijk al langer in de gaten hield. De vrachtwagen volgt het stopteken tot een tankstation. De mannen uit de auto dragen een politie-uniform en hebben portofoons. De vrachtwagenchauffeur moet deze auto volgens de ‘agenten’ volgen tot een loods in Oss voor een zogenaamde controle van de lading. Eenmaal in Oss moet de vrachtwagenchauffeur naar een kantoor waar hij wordt gefouilleerd en zijn paspoort en vrachtbrief worden gecontroleerd. Om het kantoor op een politiebureau te laten lijken liggen er bijvoorbeeld politiefolders en notitieblokjes met daarop het logo van de politie. De mannen zetten zogenaamd van alles in de computer, waarna er documenten worden uitgeprint en aan hem worden overhandigd. Op een van de documenten is te lezen dat de chauffeur het land moet verlaten. In zijn vrachtwagen wordt hij in het bijzijn van een van de mannen naar de Belgische grens geleid.

Spullen

Omdat hij het niet helemaal vertrouwt, belt hij met de politie. Die komt snel in actie. In en bij de loods vindt de politie de auto die de chauffeur moest volgen en tal van ander bewijs. Het gaat bijvoorbeeld om allerlei goederen die gebruikt zijn door de verdachten: twee veerdrukpistolen, een holster, een notitieboekje, een bonnenboekje van de politie, een headset, jassen met daarop de tekst “Police”, een politiepet, handboeien, een pruik, een wapenstok, een bivakmuts en een zaklamp. De veerdrukwapens vertonen sprekende gelijkenis met een echt bestaand vuurwapen van het merk Walther, het merk waarmee de politie schiet. Op de spullen vindt de politie DNA en vingerafdrukken van de verdachten die later worden aangehouden. De politie vindt ook de buit waar het de verdachten om te doen was: meer dan 500 kilo hennep met een totale waarde van anderhalf miljoen euro.

Voorbereiding

Uit verder onderzoek blijkt dat de verdachten de beroving goed hebben voorbereid. Er was zelfs sprake van een draaiboek, waarin de rolverdeling stond beschreven. Volgens de officier van justitie was er sprake van een nauwe samenwerking: ‘Het zijn deze mannen die het plan vooraf bedacht, uitgeschreven en vervolgens ook uitgevoerd hebben. Dat dan niet alle verdachten bij ieder moment aanwezig waren, doet niets af aan het medeplegen. Het hoorde juist bij het plan dat twee mannen de vrachtwagen stilzetten en dat de andere twee zich in het zogenaamde politiebureau bevonden.’

Kwalijk

Bij het bepalen van de strafmaat heeft de officier rekening gehouden met de ernst van het misdrijf: ‘Er is op een slinkse manier voor een groot bedrag aan hennep gestolen. Er was daarnaast sprake van een grondige voorbereiding en het is bijzonder kwalijk dat de verdachten gebruik hebben gemaakt van verduisterde politie-spullen en nep politiespullen en zich zo voordeden als politieagenten. Dit laat zien dat de verdachten geen enkel respect hebben voor de autoriteit van de politie en op de koop toe nemen dat zij hiermee het vertrouwen ondermijnen van de burger in de politie en daarmee ook de rechtsorde ondermijnen.’

Tegen de twee verdachten met het grootste aandeel eist het OM 40 maanden gevangenisstraf. Twee andere verdachten moeten als het aan het OM ligt 32 en 24 maanden de cel in. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.