Eis OM: schuldig zonder straf voor agent die wapen leegschoot op auto

De officier van justitie in Breda heeft vanochtend  de rechtbank gevraagd een 27-jarige politieagent van de eenheid Zeeland-West-Brabant schuldig te verklaren aan poging tot doodslag maar de verdachte geen straf op te leggen. Op 25 november 2014 werd er van korte afstand op de agent ingereden met een zware auto. Hij vreesde voor zijn leven, sprong opzij en trok zijn wapen. Volgens het OM is het terecht  dat hij het wapen in de hand nam en schoot. Kern van het verwijt is dat hij zijn héle wapen (8 kogels) leegschoot. De bestuurder van de auto bleef ongedeerd.

In de ochtend van 25 november 2014 waren de verdachte en zijn collega op surveillance in Oosterhout toen een auto hen tegemoet kwam rijden. In een vluchtige blik herkennen ze de bestuurder die nog een flink aantal verkeersboetes heeft openstaan (ruim tienduizend euro). Ze keren de bus en gaan achter de auto aan. Bij een verkeerslicht stopt het voertuig  De politiebus passeert een aantal auto’s via de berm en manoeuvreert zich achter de auto en de woorden ‘Stop politie’ lichten op. De bestuurder rijdt echter weg. De politie zet de achtervolging in met zwaailicht en sirene en voor een tweede maal stopt het voertuig. De agenten stoppen er achter,  stappen uit en sommeren de bestuurder uit te stappen. Hoewel hij aangeeft dat te zullen doen start hij toch de auto en rijdt weer weg.

Inrijden op agent

De politiemannen hervatten de achtervolging. Dan stopt de auto voor de derde maal. De politiebus wordt schuin voor de auto gezet zodat die niet door kan rijden. De agenten stappen uit, sommeren wederom de bestuurder uit te stappen en slaan op de ruiten. De bestuurder geeft aan dat hij wel wil meewerken maar dat de auto dat niet doet en rommelt met de contactsleutel en het stuur.  Eén van de agenten, de 27-jarige verdachte, gaat een lifehammer uit het politievoertuig pakken om de ruiten in te slaan. Op het moment dat hij voor de neus van de auto van de bestuurder loopt, start de motor en geeft de bestuurder gas. De agent kan nog net zichzelf redden door opzij te springen. Zijn collega ziet zijn partner uit beeld verdwijnen, denkt dat hij is aangereden, trekt zijn wapen en schiet eenmaal op het achterwiel van het vluchtende voertuig.  De agent die weg is gesprongen trekt ook zijn wapen en schiet deze binnen no time helemaal leeg op de auto. Korte tijd daarna hervatten de agenten weer de achtervolging en achterhalen de auto die geblokkeerd wordt door een vuilniswagen. De bestuurder vlucht maar wordt niet veel later aangehouden door de politie.

Eis

Vandaag zei het OM tijdens de zitting dat het de agent niet te verwijten is dat hij pas schoot toen hij al voor de auto was weggesprongen omdat hij op dat moment nog in doodangst verkeerde. De agent verklaarde later dat hij weet een schot te hebben gelost maar dat het daarna een zwart gat is. “Wel kan hem verweten worden dat hij alle kogels in het magazijn afvuurde. Als politieagent is hij getraind om adequaat te reageren in (plotseling) gewelddadige situaties. Hij heeft de bevoegdheid een wapen te dragen en heeft de bijbehorende verantwoordelijkheid ook te dragen. Zelfs tijdens de hevige gemoedsbeweging waarvan op dat moment sprake was bij hem. Door zijn gehele wapen ongecontroleerd op een wegrijdende auto leeg te schieten handelde hij niet langer professioneel” zo zei de officier van justitie op zitting. Het OM vindt dat de agent schuldig is aan poging doodslag maar dat hem geen straf moet worden gegeven gezien de omstandigheden. Daarbij speelt ook een rol dat de zaak nu pas, 3 jaar na dato, op zitting staat. De rechtszaak liet op zich wachten door de complexiteit van de situatie.

Uitspraak

De bestuurder die op de agent in reed moet zich later vandaag verantwoorden voor de rechter. De uitspraak volgt op 26 oktober.