Maandenlange celstraf geëist na “explosie van geweld”

De verontwaardiging was in januari van dit jaar groot. Op social media verschenen beelden van een agressieve man die in Waalwijk tekeer ging tegen drie agenten. Zij raakten gewond en voelden zich genoodzaakt om waarschuwingsschoten te lossen, pepperspray te gebruiken en hun wapenstok te gebruiken. De verdachte stond vandaag voor de rechter en hoorde de officier van justitie een gevangenisstraf eisen van vijftien maanden waarvan zes voorwaardelijk.

“Deze meneer heeft zich uit het niets op klaarlichte dag op straat buitensporig gewelddadig gedragen. Er was sprake van een geweldsexplosie gericht tegen de politie, willekeurige voorbijgangers en diverse auto’s”, zo vertelde de officier van justitie tijdens de zitting.


Bijzondere positie

Ze gaat in op de bijzondere positie van agenten die op straat aan het werk zijn voor de veiligheid van burgers: “Ze komen daar in eerste instantie om hulp te verlenen aan verdachte, om te vragen wat er met hem aan de hand is. Vervolgens krijgen de politieagenten achter elkaar te maken met een verdachte die extreem agressief is en voortdurend geweld blijft gebruiken. De agenten zijn stuk voor stuk getuige van de mishandeling van hun collega’s. Hun collega’s worden geslagen, geschopt en bedreigd. Een willekeurige burger zou waarschijnlijk proberen te vluchten in een dergelijke situatie. Dat ligt voor de politie anders, zij zijn er immers ook voor de veiligheid van de burgers. Dit is echt onacceptabel.”


Grote impact

Hoewel agenten helaas vaker te maken hebben met geweld, had dit incident flinke persoonlijke gevolgen. Uit de aangiften en de toelichting op de vorderingen tot schadevergoeding blijkt dat de agenten het incident als heel heftig hebben ervaren. Niet alleen de politie is slachtoffer geworden van verdachte. Verdachte heeft ook nog kans gezien om twee burgers te bedreigen en hun auto’s te vernielen. Uit de aangiften blijkt dat zij zich eveneens angstig en bedreigd hebben gevoeld. Ze beschrijven een man die uitzinnig was en als een gek te keer ging. Ze zien voor hun ogen hoe verdachte agenten mishandelt en vervolgens met een stok op hen afkomt en de portier van hun auto open probeert te trekken.


Maatschappelijke verontwaardiging

De officier ging ook in op de gevoelens van onveiligheid voor burgers. Een groot aantal mensen is in Waalwijk getuige geweest van het incident. Een nog veel groter aantal heeft het incident op social media gezien. Mensen zijn ervan geschrokken. Dergelijk geweld midden op straat zorgt ervoor dat mensen bang worden en zich onveilig voelen op straat.

Tegen de verdachte is een gevangenisstraf van vijftien maanden geëist waarvan zes voorwaardelijk. De uitspraak in de zaak is over twee weken.