Bredase verdachte in groot witwasonderzoek langer vast

De Rechter-Commissaris van de rechtbank Zeeland-West-Brabant stelde vanmiddag twee verdachten in een groot witwasonderzoek in bewaring. De man blijft langer vast en zit in beperkingen. De vrouwelijke verdachte werd geschorst; vanwege persoonlijke omstandigheden mag zij het onderzoek thuis afwachten. De politie hield het stel afgelopen maandag in hun woning in Breda aan. Er zijn geld, luxe goederen en administratie in beslag genomen.

Ook vorig jaar is in een twintigtal panden in binnen- en buitenland doorzoekingen gedaan in dit internationale onderzoek. Het leidde tot de verdenking van het op grote schaal witwassen van crimineel geld. Het OM ziet het echtpaar, een man van Bosnische afkomst en een Nederlandse vrouw, als de hoofdverdachten in het onderzoek wat geleid wordt door OM Zeeland-West-Brabant en het Landelijk Parket. De twee Bredanaars zouden een luxe leven leiden met dure auto’s en designergoederen.

Designerveiling

Naast bewijsmiddelen werden eerder deze week exclusieve merkartikelen in beslaggenomen. Deze goederen kunnen worden verkocht op een designerveiling die het OM al eerder initieerde. Op een dergelijke veiling kunnen de kostbare luxegoederen worden verdisconteerd in geld. Het geld wordt conservatoir in beslag genomen om na een veroordeling het criminele geld te ontnemen. Immers misdaad mag niet lonen.

Samenwerken in aanpak witwassen  

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Van witwassen is algemeen bekend dat dat vaak samenhangt met zware georganiseerde ondermijnende criminaliteit. De expertise van het Landelijk Parket wordt gebruikt in dit omvangrijke internationale onderzoek, gestart door het OM Zeeland-West-Brabant.