Gebruik dienstwapen passend bij ernstige calamiteit Halsteren

In het voorjaar vuurde een agent schoten af op een verwarde man in een woning in Halsteren. De rijksrecherche deed onderzoek naar het gebruik van het dienstwapen. Het OM oordeelt dat het geweld in deze uitzonderlijke situatie gepast was.

Overleden

Toen de politie op 23 mei in een woning in Halsteren arriveerde, was een 27-jarige bewoner zichzelf aan het verwonden met een mes in zijn hals. Zijn huisgenoten en de gealarmeerde politie zagen dat de man niet reageerde toen hij werd gemaand te stoppen. Het was niet veilig voor de opgeroepen medische hulpverleners om naar binnen te gaan, zij wachtten buiten.

Suïcide

De politie bespoot de man met pepperspray, gebruikte de wapenstok en het fixeerde hem met een schild. Desondanks bleef de man zichzelf snijden. De suïcidale man reageerde vervolgens ook niet op de waarschuwingsschoten, waarop de politie zich genoodzaakt voelde de man in het been te schieten om hem te laten stoppen. Het lukte niet om het leven van de man te redden. Na de reanimatiepoging overleed hij ter plekke.

De man overleed naar aanleiding van bloedverlies te wijten aan de wond in zijn hals. De betrokken agent en de familie van de man zijn geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek.