OM eist 8 jaar cel voor verkeersongeluk met vier doden in Oud Gastel

Het Openbaar Ministerie eist 8 jaar gevangenisstraf en een rijontzegging van vijf jaar tegen een 28-jarige man uit Roosendaal voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk in 2022. Bij de botsing in Oud Gastel kwamen twee moeders en twee jonge kinderen om het leven. “Ze waren volkomen kansloos tegen dit verkeersgeweld’’, zei de officier van justitie.

Het ongeluk vond plaats op 2 september op de Roosendaalsebaan in Oud Gastel. De verdachte zat achter het stuur van een Duits huurvoertuig, een Mercedes-Benz AMG GLC, waarmee hij richting de A17 reed. Op de kruising met het Appeltje, waar de verkeerslichten door een storing op dat moment niet werkten maar knipperden, ging het mis.

De Mercedes botste op een Toyota Yaris met vijf inzittenden, van wie er vier (8, 10, 39 en 42 jaar) op slag dood waren. ‘’Hun voertuig werd met de kracht van een tank weggevaagd. Dat hebben ze met hun leven moeten bekopen’’, beschreef de officier. De verdachte en twee andere inzittenden van de Mercedes bleven ongedeerd, net als een 9-jarige inzittende van de Toyota.

155 kilometer per uur

Uit de Event Data Recorder (EDR) van de Mercedes bleek dat de verdachte op hoge snelheid richting de kruising was gereden. Waar vijftig kilometer per uur is toegestaan, haalde de Duitse huurwagen twee seconden voor de crash een snelheid van 155 kilometer per uur. Onderzoek wees ook uit dat de auto – na remmen door de verdachte - met een snelheid van 95 kilometer tegen de Toyota was gebotst.

Volgens getuigen maakte de Roosendaler met zijn rijgedrag een gejaagde indruk. Zo reed de verdachte voor de klap dicht op een voorganger en haalde hij een ander voertuig rechts in.

Dat de verdachte op een voorrangsweg reed en de auto van de slachtoffers de haaientanden 1,7 meter was gepasseerd, doet volgens het Openbaar Ministerie niks af aan de schuldvraag. “De bestuurster van de Toyota trok rustig op’’, zei de officier op basis van data uit de auto. “De bestuurster kon niet anticiperen op de snelheid waarmee de Mercedes reed. Die was exceptioneel hoog. Als de verdachte de verkeersregels had nageleefd, was er geen ongeluk geweest.’’

Roekeloos rijden

Het Openbaar Ministerie verwijt de verdachte dat hij roekeloos heeft gereden. “Het gaat niet alleen om een forse snelheidsovertreding, maar ook om de overige gedragingen. Welbewust en niets ontziend trapte hij het gaspedaal in. Hij had lak aan andere verkeersdeelnemers en heeft de verkeersregels in ernstige mate geschonden’’, zei de officier in haar requisitoir. “Pushen, rechts inhalen en plank gas geven, terwijl de verkeerslichten knipperden en er nog volop verkeer aanwezig was. Het kan niet anders dan dat je dat opzettelijk doet.’’

Grote impact

De impact van het ongeluk in Oud-Gastel was groot in de woonomgeving van de slachtoffers, maar ook daarbuiten. De officier: “Bij de nabestaanden heeft dit onbeschrijfelijk veel leed en intens verdriet teweeg gebracht. Maar ook veel boosheid en onbegrip zoals u vandaag ter zitting heeft kunnen horen. Dat is ook de maatschappelijke reactie geweest op dit ongeval. Die boosheid ziet niet alleen op het feit dat een verdachte in een dure auto rondscheurt, maar ook op het feit dat hij het de bestuurster verwijt dat zij een fout heeft gemaakt.”

De officier noemt het rijgedrag van de verdachte ‘asociaal, levensgevaarlijk  en onverantwoordelijk’ en wees ook op zijn forse documentatie heeft op het gebied van de wegenverkeerswet. “Hij heeft geen enkel respect voor de overige verkeersdeelnemers noch voor de autoriteiten getoond. Dat hij nu spijt heeft, klinkt slechts als holle woorden.”