OM eist gevangenisstraf tegen verdachte van miljoenenoplichting met groene projecten

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt een 56-jarige man uit Barchem van beleggingsfraude voor een bedrag van bijna 3 miljoen euro en witwassen en zijn 41-jarige ex-vrouw  van schuldwitwassen. De man dupeerde zeker 25 beleggers met obligaties bestemd voor groene projecten in Duitsland en Nederland. Vandaag eiste het OM voor de rechtbank in Amsterdam onder meer een gevangenisstraf voor de duur van 2 jaar tegen de man en een taakstraf en verbeurdverklaring van een woning tegen de vrouw.

Investeren in groene projecten

De man haalde in de periode van juli 2012 tot en met januari 2017 geld op met obligaties en leningen uitgegeven door vier door hem opgerichte BV’s, voor investeringen in onder andere zonne-energieparken in Duitsland en de plaatsing van zonnepanelen bij een zorginstelling in Nederland.

Geld voor andere doeleinden gebruikt

De man gebruikte het ontvangen geld echter voor heel andere doeleinden. Zo werd het geld onder meer gebruikt voor het aflossen van een hypotheek en het verbouwen en inrichten van zijn woning. De man loste met het geld ook schulden af bij diverse schuldeisers, waaronder slachtoffers uit een eerdere beleggingsfraudezaak. De gedupeerden zijn afkomstig uit heel Nederland.

Strafeis

De officier van justitie: “In deze zaak heeft de mannelijke verdachte bij elkaar zo’n 3 miljoen verduisterd van 25 beleggers. Waarbij hij vervolgens het vertrouwen van die beleggers totaal heeft beschaamd – en hen niet alleen financieel enorm heeft gedupeerd - maar ook de groene doelen niet of nauwelijks vooruit geholpen, en wél enorme sommen van die ingelegde gelden heeft gebruikt voor zichzelf. Hij vulde gaten met gaten en hij liet zijn eigen belangen prevaleren boven die van de beleggers. En dit alles gedurende een aantal jaren.”

Al met al vindt het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 2 jaar (met aftrek van het voorarrest) voor de mannelijke verdachte op zijn plaats. Het OM eist onder meer ook dat de verdachte zijn werkzaamheden als bestuurder en binnen de financiële dienstverlening niet meer mag uitoefenen. Voor de vrouw eist het OM een taakstraf en verbeurdverklaring van haar woning.

De rechtbank doet op 15 augustus 2022 uitspraak.