OM eist werkstraf en celstraf tegen vuurwerkhandelaar en afnemer

Vandaag staat er een strafrechtelijk onderzoek op zitting voor de rechtbank van Overijssel van een jongeman die medio 2021 handelde in professioneel vuurwerk en één van zijn afnemers. Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaren tegen de afnemer voor het bezit van een flinke hoeveelheid zwaar vuurwerk. Tegen de vuurwerkhandelaar eist het OM een werkstraf van 240 uur, bij niet voldoen te vervangen door 120 dagen hechtenis en daarnaast een gevangenisstraf van 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Aan deze voorwaardelijke straf zijn de bijzondere voorwaarden gekoppeld van reclasseringstoezicht gedurende de 3 jaar proeftijd en het volgen van een gedragsinterventie Cognitieve Vaardigheden.

Onderzoek politie

Uit twee verschillende onderzoeken van de politie kwam de afnemer in beeld die veelvuldig bij verschillende verkopers via Telegram bestellingen deed. De politie trof vervolgens in de woning van deze verdachte 392 kilo hoofdzakelijk illegaal professioneel knalvuurwerk aan, waaronder een grote hoeveelheid shells, vuurpijlen en meerdere batterijen enkelschotsbuizen, zogenaamde Cakes. Zeer zwaar en gevaarlijk vuurwerk, opgeslagen in een woonwijk, nabij een speeltuin. De vuurwerkhandelaar werd op 23 juni 2021 aangehouden en bij hem werd in totaal 90 kilo professioneel knalvuurwerk aangetroffen.

Strafmaat

“Kijkend naar de richtlijnen dan valt de afnemer gelet op de grote hoeveelheden buiten de richtlijn. Een eis van 24 maanden is niet onvoorstelbaar gelet op de grote hoeveelheden die in de woning van verdachte zijn aangetroffen.”, aldus de officier van justitie. Gelet op de specifieke persoonlijke en fysieke omstandigheden rondom deze verdachte is een matiging van een strafeis passend. Hij kan geen werkstraf uitvoeren. De jonge handelaar heeft professioneel vuurwerk verkocht maar had een veel geringere hoeveelheid vuurwerk in zijn bezit. Daarnaast heeft de reclassering zeer expliciet contra gevangenisstraf geadviseerd zodat voor deze jongeman uiteindelijk geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf is geëist maar een maximale werkstraf in combinatie met een voorwaardelijke gevangenisstraf met 3 jaar reclasseringstoezicht en het volgen van een intensieve gedragstraining. De komende jaren zal deze handelaar nog de consequenties voelen van zijn illegale handel en wandel.

De rechtbank heeft in de zaak van de afnemer direct uitspraak gedaan en hem, vanwege zijn bijzondere fysieke omstandigheden, veroordeeld tot een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden met een proeftijd van 2 jaar.