Onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 36 maanden geëist voor witwassen van ruim 3,2 miljoen euro en gebruik valse facturen

Gisteren ging het in de rechtbank Overijssel (locatie Zwolle) om een 52-jarige vrouw uit Oost-Nederland die door het Openbaar Ministerie (OM) wordt verdacht van het witwassen van ruim 3,2 miljoen euro en het meermalen (mede)plegen van valsheid in geschrift in de periode van 6 maart 2009 tot en met 4 april 2017. Het OM eiste een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 36 maanden.

Verhuld vermogen in het buitenland

Deze zaak komt voort uit het zogenaamde DCC-project van de Belastingdienst waarbij wordt gekeken naar betalingen in Nederland met buitenlandse debet- en creditkaarten. Doel van dit project is het bestaan en de omvang van in het buitenland verhuld vermogen van Nederlanders te traceren, op te sporen en terug te laten vloeien in de Nederlandse schatkist. De zaak die gisteren behandeld werd is tot een goede afronding gekomen dankzij de samenwerking van FIOD en Her Majesty’s Revenue & Customs (HMRC) in een daarvoor opgezet Joint Investigation Team (JIT). Volgens het OM de eerste keer in de geschiedenis van de HMRC in het Verenigd Koninkrijk (VK).

Vijf VISA kaarten, buitenlandse bankrekeningen en onverklaarbare bestedingen

In dit onderzoek ging het om vijf VISA kaarten, van de verdachte en haar inmiddels overleden echtgenoot, waarvan er twee waren gekoppeld aan rekeningen in Zwitserland en drie gekoppeld aan een rekening in het Verenigd Koninkrijk (VK). Met de VISA kaarten werden tenminste 338 contante opnamen gedaan binnen een bepaalde periode. Uit de aard van de bestedingen bleek dat de gebruikers van de kaarten geheel of grotendeels in Nederland woonden terwijl zij volgens de gegevens van de Belastingdienst in het buitenland woonden. De bestedingen konden niet worden verklaard met door hen aangegeven inkomen en vermogen bij de Belastingdienst in Nederland en in het VK.

Naast verdachte en haar echtgenoot kwamen ook twee Engelse rechtspersonen in beeld die als verdachten werden aangemerkt. Verdachte bleek enig directeur van een van de rechtspersonen, een Engels bedrijf in Manchester. Via een Nederlandse zogenaamde ‘houdstermaatschappij’ bleek zij tevens enig aandeelhouder. Dit bedrijf, van oorsprong Nederlands, had een Nederlandse zakelijke bankrekening, waar grote bedragen van werden afgeschreven naar twee bedrijven in Liechtenstein.

Samenwerking Nederland en VK

Eind 2016 werd een JIT gestart met de Engelse HMRC. HMRC heeft onderzoek gedaan naar mogelijke strafbare feiten met het bedrijf van verdachte in Manchester. De FIOD richtte zich ondertussen primair op het witwassen van de daaruit verkregen gelden die volgens het OM in Liechtenstein waren gestald.

Bevindingen onderzoek en verwijten

Uit het onderzoek bleek dat er in de jaren 2009-2012 vanuit het bedrijf in Manchester ruim 3,2 miljoen euro naar twee bedrijven in Liechtenstein is overgemaakt met gebruik van valse facturen. Ook na 2012 zijn grote onttrekkingen zichtbaar via Nederlandse en Engelse privérekeningen van verdachte en haar echtgenoot. Het bedrijf is in 2015 onder beheer gesteld en ging in oktober 2016 failliet. Het OM verwijt verdachte dat zij het bedrijf in Manchester financieel heeft leeggezogen en de opbrengst via een web van twee Liechtensteinse entiteiten en meerdere bankrekeningen heeft witgewassen. “Met 96 valse facturen wilde zij dat verhullen.”, aldus de officier.

Verdachte blijkt volgens het OM ook achter de 2 Liechtensteinse bedrijven zitten. Zij hadden, volgens de officier, achter de schermen de controle over die weggenomen geldbedragen. Wat er precies met het geld in Liechtenstein is gebeurd is niet bekend maar op de Nederlandse en Engelse bankrekeningen zagen de FIOD en HMRC bijschrijvingen vanaf rekeningen uit Liechtenstein. Op die manier is volgens het OM een groot deel van dat geld via via weer bij haar en haar echtgenoot terecht is gekomen.

En dat geld is volgens de officier van justitie deels via de VISA kaarten uitgegeven, deels contant opgenomen en deels besteed aan allerlei privézaken zoals onder andere de aankoop van boten, auto’s, grond, hypotheek, onderhoud van huis en tuin en paarden. Omdat dit geld door misdrijf is verkregen, heeft het OM dit als witwassen ten laste gelegd.

Fiscale naheffingen en boetes in VK

In het VK heeft de verdachte diverse fiscale naheffingen gekregen evenals boetes (in privé en voor het bedrijf) van de Belastingdienst omdat verdachte de valse facturen ten onrechte heeft afgetrokken als kosten in het bedrijf. In Nederland wordt zij daar niet voor vervolgd. Het OM is van mening dat het geld niet afkomstig is uit de belastingontduiking, maar de onrechtmatige onttrekkingen aan het bedrijf in Manchester. De echtgenoot van de verdachte is in de loop van 2021 komen te overlijden.   

Strafeis

“In totaal is zo’n 3,2 miljoen euro weggehaald uit het bedrijf in vier jaar tijd. Dat geld is via een web van 33 rekeningen in binnen- en buitenland terecht gekomen bij verdachte in privé en is door haar en haar echtgenoot aan allerlei zaken besteed. Zij wordt vervolgd voor het gebruiken van de valse facturen aan het bedrijf en het witwassen van dat geld,” aldus de officier. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 36 maanden vindt de officier hier dan ook op zijn plaats.

De rechtbank doet op 17 november 2022 uitspraak.